banner
banner

Τα αξεπέραστα λαδερά

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Τα αξεπέραστα λαδερά

Όπως και να το κάνουμε, τα λαδερά, είναι στην καρδιά της δικής μας, ελληνικής, σπιτίσιας, αγαπημένης κουζίνας. Μυρίζουν καλοκαίρι, άσχετα αν τα λαδερά είναι η κόκκινη κλωστή που διαπερνάει την κουζίνα μας ολοχρονίς, αφού αυτήν την εποχή τα φρέσκα λαχανικά που προσφέρονται για σούπερ γάμους με το ελαιόλαδο, βρίσκονται στα καλύτερά τους. Οι κλασσικές συνταγές λαδερών με  τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τις μπάμιες, τα γεμιστά, τα ντολμαδάκια, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να βρίσκονται στην Βίβλο της Παγκόσμιας Κουζίνας γραμμένες με χρυσά γράμματα, για τη λιτότητα, που παίρνει το ταπεινό και φτιάχνει το τέλειο, την αρμονία και το ανώτερο γευστικό τους αποτέλεσμα. Κάποιες μικρές, ελάχιστες αλλαγές στα κλασικά, που αποτολμούμε πού και πού εμείς οι κουζινογράφοι, όσο και κάποιες πιο εντυπωσιακές που έρχονται από  μάγειρες διάσημους και δημοφιλείς, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουν την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στο γαστρονομικό φαντασιακό, και την τεράστια αφομοιωτική δύναμη που «ρουφάει» σαν μαύρη τρύπα όλους τους νεωτερισμούς, για να τους αποδώσει εκ νέου με τη χαρακτηριστική γεύση, που φέρει η ισχυρή και δοκιμασμένη δομή της συνταγής του. 
Μυστικά εδώ δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα αυτονόητα του συλλογικού, παραδοσιακού, λαϊκού μάγειρα: ολόφρεσκα λαχανικά, εξαιρετικό ελαιόλαδο και σερβίρισμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα καυτά  λαδερά και μάλιστα βγαλμένα από φούρνο μικροκυμάτων, είναι έγκλημα κατά της γευστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας…

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος