Follow us

Τα αγιοβαλεντίνικα comfort food των chefs

Συνταγές γεμάτες θαλπωρή, που θα ζεστάνουν την κρύα ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έρχονται από τους σεφ των εστιατορίων που δεν μπορούμε να επισκεφτούμε.

Τα αγιοβαλεντίνικα comfort food των chefs

Με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να προδιαγράφεται ως το μόνο ζεστό πράγμα που μας περιμένει αυτό το Σαββατοκύριακο, σχεδιάζουμε τη γιορτή των ερωτευμένων με πιάτα γεμάτα έμπνευση, αλλά και οικειότητα: δυο στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την περίοδο που έχουμε μπροστά μας, αλλά και απολύτως ταιριαστά με τις γλυκές δημιουργίες που γεμίζουν τις προθήκες των αγαπημένων μας ζαχαροπλαστείων αυτές τις μέρες.

Comfort πιάτα, λοιπόν, αλλά με μια νότα ρομαντική – είτε σκοπεύετε να γιορτάσετε την ημέρα των ερωτευμένων είτε όχι – με την υπογραφή των Jean Charles Metayer («Le Pavillon»), Μιχάλη Χάσικου («Hasika») και Πιτ Μαραγκού («Dos Hermanos»). Οι οποίοι, μαζί με τις συνταγές τους, μας στέλνουν και μια καρτ ποστάλ από το πώς περνούν τις μέρες τους στην δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε, αλλά και για την νέα εστιατορική εμπειρία που μπορεί να χωρέσει σε ένα πακέτο για delivery.

Jean Charles Metayer - «Le Pavillon»

Το εστιατόριο «Le Pavillon» (Περικλέους 31, Χαλάνδρι, 2106815774) έκανε την πρεμιέρα του λίγες μόλις εβδομάδες πριν το lockdown του Νοεμβρίου, σε μια ιδιαίτερη μονοκατοικία του Χαλανδρίου. Σ’ έναν ανακαινισμένο χώρο με ύφος εκλεπτυσμένα arty, o Jean Charles Metayer προτείνει ένα μενού με εμβληματικά πιάτα από τα 20 χρόνια παρουσίας του στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το εστιατόριο προτείνει ένα εορταστικό μενού για όσους θέλουν ένα ξεχωριστό γεύμα για εκείνη την μέρα, με παραλαβή είτε από το εστιατόριο, είτε με μεταφορά στο σπίτι.

«Το lockdown το βιώνω λίγο έως πολύ, όπως όλοι μας. Βγαίνω μόνο για κάποια ραντεβού, τηρώντας πάντα τα μέτρα και σχεδιάζω, όσο αυτό είναι δυνατόν, την επόμενη μέρα του ανοίγματος της εστίασης με δοκιμές νέων γεύσεων και συνταγών», αναφέρει ο ιδιοκτήτης και σεφ Jean Charles Metayer. «Η πανδημία συνέπεσε με μια δημιουργική περίοδο της επαγγελματικής μου ζωής. Τις ημέρες που λειτούργησε το “Le Pavillon” λάβαμε πολύ θετικά σχόλια από πελάτες που περίμεναν με ανυπομονησία να δουν από κοντά το εστιατόριο και να γευτούν τα πιάτα μας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζουμε το καλοκαιρινό μενού και ελπίζουμε με την άρση του lockdown να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους πελάτες μας στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Έναν εντυπωσιακό καταπράσινο χώρο, λουσμένο στο φως».

Το πιάτο: Κόκκινες φακές τύπου ‘ριζότο’ με καλαμάρι
(βρείτε τη συνταγή στο τέλος του άρθρου)

Τα αγιοβαλεντίνικα comfort food των chefs

Μιχάλης Χάσικος - «Hasika»

Το εστιατόριο «Hasika» (Αγίας Βαρβάρας 11-13, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, 2831021014) εστιάζει στην κλασική ελληνική κουζίνα, με τα πιάτα να έχουν κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα και την καλή γεύση. Το εστιατόριο, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στους Χρυσούς Σκούφους 2020, αυτό το διάστημα προσφέρει ιδιαίτερα πιάτα με βάση τον κεφτέ, μέσω delivery και take away.

«Αυτή την περίοδο η υπομονή είναι σύμμαχός μας. Σίγουρα η ψυχολογία μας είναι πεσμένη λόγω της κατάστασης, αλλά προσπαθούμε να παραμένουμε δημιουργικοί, να σκεφτόμαστε νέες μαγειρικές ιδέες» σημειώνει ο ιδιοκτήτης και σεφ Μιχάλης Χάσικος. «Στην επαρχία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί υπάρχουν σταθεροί πελάτες και ο κόσμος είναι πιο δεμένος με το εκάστοτε εστιατόριο. Το οικονομικό πλήγμα, ωστόσο δεν αλλάζει και τα έξοδα δυστυχώς δεν σταματούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα νέο μενού με πιάτα βασισμένα στους κεφτέδες, που λειτουργεί μέσω delivery και take away και το οποίο το κοινό το έχει αγκαλιά», αν και όπως επισημαίνει «Το φαγητό, βέβαια, που ταξιδεύει μέσα σε ένα “κουτί” δεν είναι η λύση και δεν έχουμε μάθει και σε αυτό. Μιλάμε για μια πιο απρόσωπη διαδικασία στην οποία δεν έχουμε επαφή με τους πελάτες μας και η μυσταγωγία του εστιατορικού φαγητού χάνεται».

Το πιάτο: Κρητική Χανιότουρτα
(βρείτε τη συνταγή στο τέλος του άρθρου)

Πιτ Μαραγκός - «Dos Hermanos»

Το εστιατόριο «Dos Hermanos» (Κυριαζή 24, Κηφισιά, 2108087906) είναι στον χώρο της γαστρονομίας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προσφέροντας βραβευμένα στα αθηνόραμα Bar Awards κοκτέιλ και ένα μενού με σαφές μεξικάνικο πρόσημο. Το εστιατόριο, με την καταπράσινη αυλή που σε μεταφέρει σε γειτονιά του Μεξικού, προσφέρει ολόκληρο το μενού του και τα κοκτέιλ του μέσω delivery και take away.

«Η εστίαση βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο» τονίζει ο chef patron Πιτ Μαραγκός, «προσπαθούμε όπως και οι υπόλοιποι στον χώρο να κρατηθούμε ζωντανοί. Λειτουργούμε αυτή την περίοδο με ολόκληρο το μενού και τα κοκτέιλ που υπήρχαν στο εστιατόριο και πριν το lockdown, με τη δυνατότητα παραγγελίας μέσω του Efood, του Wolt και φυσικά μέσω take away», συμπληρώνει. «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Φυσικά, το εστιατορικό κομμάτι έχει χαθεί αυτή την περίοδο, αλλά η επαφή μας με το κοινό δεν έχει σταματήσει μέσω των social media», συμπληρώνει. «Αντλούμε την αισιοδοξία μας από το γεγονός ότι λειτουργούμε αυτή την περίοδο και είμαστε πολλά χρόνια στο χώρο και βλέπουμε ότι το κοινό περιμένει πώς και πώς να ξανανοίξει η εστίαση».

Το πιάτο: Fajitas Κοτόπουλο
(βρείτε τη συνταγή στο τέλος του άρθρου)

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;