Πέρα από το “κανονικό” ψωμί, δηλαδή το αφράτο ψωμωμένο καρβέλι με την πολλή ψίχα και πέρα από το λεπτότατο φύλλο του μπακλαβά, υπάρχουν ένα σωρό επίπεδα ψωμοειδή σκευάσματα (άντε να είναι και λίγο φουσκωτά, όπως η βάση για πίτσα ή η πίτα για σουβλάκι) που τα βρίσκουμε έτοιμα σχεδόν παντού και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ωραία και γρήγορα φαγητά.
Εκτός από τις πίτες για σουβλάκι που κυριαρχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, τις “αραβικές πίτες” όπως τις λένε σε όλον τον κόσμο, υπάρχει έτοιμη και η ζύμη της πίτσας των Ιταλών, τα προψημένα ποντιακά φύλλα για πίτα “γιοχάδες”, το αρμένικο “λαβάς”-lavash (προψημένο φύλλο και έτοιμο ψωμάκι), τα νάαν (naan) της Ινδίας και του Αφγανιστάν -για ν’ αναφέρουμε λίγα από αυτά που μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη ορισμένα από αυτά τα έτοιμα ψωμοειδή, προτείνουμε ιδέες και φαγητά που είναι νόστιμα και εμφανίσιμα ενώ ορισμένα έχουν και μια εξωτική χάρη από τα μπαχαρικά, απ΄ όπου παίρνουν την ιδιαίτερη γεύση τους.