Follow us

Συνταγές για την Τυρινή

Συνταγές για την Τυρινή

Βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω, που ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Αυτή την εβδομάδα επιτρέπονται όλα τα φαγητά, και το ψάρι, εκτός από το κρέας. Είναι, ας πούμε, μια περίοδος προσαρμογής για όσους ενδιαφέρονται για την παράδοση, καθώς πλησιάζει γρήγορα η Καθαρή Δευτέρα και η μεγάλη Σαρακοστή.
Πρώτη θέση στη διατροφική ατζέντα, όμως, έχουν τα γαλακτοκομικά και όσα φαγητά και γλυκά φτιάχνονται με γαλακτοκομικά (και αβγά) και τα ζυμαρικά (μακαρόνια), εξ ου και το όνομα της εβδομάδας. Γιατί μακαρόνια; Όπως γράφει ο μέγας λαογράφος Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας», τα δύο Σάββατα, πριν την Κυριακή της Αποκριάς και το Σάββατο της Τυροφάγου, πριν δηλαδή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, είναι Ψυχοσάββατα. Και επειδή στο επιμνημόσυνο δείπνο, τη λεγόμενη μακαριά, εκτός από κόλλυβα προσφέρονται και ζυμαρικά, (που ονομάστηκαν μακαρόνια από τις λέξεις «μακαρία» και «αιωνία») ονομάστηκε η εβδομάδα Μακαρονού. Αυτήν τη φορά, προτιμήσαμε το τυρί και μάλιστα σε συνταγές από τη διεθνή, παραδοσιακή κουζίνα. Περισσότερες συνταγές με τυρί θα βρείτε εδώ, συνταγές με γάλα και μακαρόνια θα βρείτε εδώ και ασυνήθιστες συνταγές για ρυζόγαλο, θα βρείτε εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…