Follow us

Συνταγές για ψάρια φθηνά αλλά πεντανόστιμα

Κολιοί, γόπες, σαρδέλα, σαφρίδι… ψάρια της εποχής, προσιτά σε όλους, συχνά βάζουν κάτω τα ακριβά ξαδέρφια τους και περιμένουν να τα δοκιμάσουμε σε ευφάνταστα μαγειρέματα.

Συνταγές για ψάρια φθηνά αλλά πεντανόστιμα

Νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο ψάρι! Παροιμία πέρα για πέρα αληθινή, που καλό θα είναι να θυμόμαστε κάθε φορά που σνομπάρουμε μια σπαρταριστή, ταπεινή γόπα για χάρη μιας αριστοκράτισσας σφυρίδας, που θα μας αδειάσει την τσέπη. Τα λεγόμενα «δεύτερα» ψάρια δεν έχουν να ζηλέψουν από τα πανάκριβα περιζήτητα ξαδέρφια τους. Η αξία του ψαριού, εξ άλλου, καθορίζεται όχι μόνο από τη νοστιμιά του αλλά και από τη διαθεσιμότητα. Επιλέγουμε ψάρια της εποχής, που είναι άφθονα και κατά συνέπεια, φρέσκα και νόστιμα. Σημειώστε, ότι «εποχή» του κάθε ψαριού λέμε, με απλά λόγια, το διάστημα που το ψάρι έχει το σωστό του μέγεθος και δεν είναι σε περίοδο ωοτοκίας. Σε πολύ προσιτή τιμή, προσφέρουν εφάμιλλη γευστική ευχαρίστηση με τα ακριβά και φυσικά, έχουν εξ ίσου υψηλή διατροφική αξία, συχνά και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ψάρι: τα Ω3 λιπαρά της σαρδέλας, λόγου χάρη, είναι περισσότερα από της πελαγίσιας τσιπούρας.

Ο Σεπτέμβρης διαθέτει περιορισμένα είδη ψαριών, αλλά πολλά αφρόψαρα, με υψηλή περιεκτικότητα στα πολύτιμα Ω3, όπως το σκουμπρί και ο κολιός, ή βέβαια η σαρδέλα. Δεν έχουμε ακόμα τις άφθονες και πλούσιες σε ποικιλία ψαριές του Οκτώβρη, μήνα που ξεκινά η μηχανότρατα και γεμίζουν οι πάγκοι των ψαράδων, ο καιρός, όμως, «τραβάει» ακόμα το ψάρι στο τραπέζι και τίποτε δεν μας εμποδίζει από το να το απολαύσουμε. Τα κυριότερα προσιτά ψάρια της εποχής είναι μπακαλιαράκια, γαύρος, γόπα, κολιός, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια και ασπροσάφριδα, παλαμίδα, μαγιάτικο, κοκάλια, τόνος και τονάκια, οι ζαργάνες, το ρείκι… Τα περισσότερα είναι ψάρια με σάρκα που αγαπά τον φούρνο και ταιριάζουν με ντομάτα, λαχανικά, μυρωδικά, είναι ιδανικά για μαγειρέματα «πλακί» και «α λα σπετσιώτα», ενώ η πλούσια γεύση τους τα καθιστά ιδανικά και για μαγειρευτά - μην διστάσετε καθόλου να δοκιμάσετε πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα ψάρι με φακές και σέσκουλα.

Συνταγές για ψάρια φθηνά αλλά πεντανόστιμα
Ιδανικοί για φουρνίσματα με λαχανικά, οι κολιοί βρίσκονται τώρα στα καλύτερά τους

Αφρόψαρα όπως τα σκουμπριά, οι κολιοί, η σαρδέλα βρίσκονται τώρα στα καλύτερά τους: αφού είχαν μείνει νηστικά για να γεννήσουν αρχή καλοκαιριού, έχουν ανέβει στον αφρό, μασουλάνε σαν τρελά, έχουν αποθηκεύσει λίπος και, γενικά, είναι σε καλό δρόμο για σχάρα, ταψί και γκριλ. Περιέχουν μια σκανδαλωδώς μεγάλη ποσότητα από Ω3, βιταμίνη D (που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου) αλλά και βιταμίνη Α και Β12 και πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως φωσφόρο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, ιώδιο. Ας τα βάλουμε, λοιπόν, στο τραπέζι μας πιο συχνά, δοκιμάζοντας και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και συνδυασμούς, όπως αυτοί που σας προτείνουμε.

Ιδανικά για τηγάνι: μπακαλιαράκια, γαύρος, ζαργάνες, γόπες, κοκάλια. Για ψητά: κολιός, σαρδέλα, μαγιάτικο, ρείκι, σκουμπρί, ξιφίας, παλαμίδα
Για φούρνο με λαχανικά: μαγιάτικο, παλαμίδα, ρείκι, τονάκια, κολιός, σαφρίδια.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…