banner
banner

Συνταγές για δύο

12 πιάτα έτοιμα να σαγηνεύσουν

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Δείπνο για δυο, λοιπόν -στο σπίτι φυσικά- και… μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να κατέχετε διατριβές μαγειρικής ούτε να εντυπωσιάσετε τον άλλον με εξτραβαγκάντσες…

Συνταγές για δύο

Πόσες τρυφερές σχέσεις δεν έχουν ξεκινήσει σε μια κουζίνα, με το πρώτο ποτήρι κρασί στο χέρι, πάνω από ένα ριζότο που αργοχυλώνει ή μια σοκολάτα που λιώνει προκλητικά πάνω από τη φωτιά, με δοκιμές από το ίδιο κουτάλι, που λένε όσα δεν θα τολμούσαν να εκφράσουν οι λέξεις… Μυρωδιές και γεύσεις λειτουργούν συνομωτικά για να φέρουν πιο κοντά δυο ανθρώπους και η τάση να προσθέσεις λίγα παραπάνω μπαχαρικά, λίγη παραπάνω κάψα στη γεύση, ν' αδειάσεις σε χρόνο dt το ποτήρι σου, μόνο τυχαία δεν είναι...


Πιάτα απλά και αγαπημένα, γεύσεις βαθιές, υφές απολαυστικές και… συνεργασία!  Το δείπνο και η βραδιά αρχίζει, όπως είπαμε, στην κουζίνα  -δεν υπάρχει καλύτερο! Ανοίξτε ένα κρασί και μοιράστε δουλειές: ο ένας κόβει τη σαλάτα, η άλλη δοκιμάζει τη σάλτσα, ανταλλάσσονται γνώμες, πλησιάζουν τα μάτια πάνω από την κατσαρόλα και… η μικρή περιπέτεια της βραδιάς αρχίζει, για να συνεχιστεί κατόπιν στο (ωραία στρωμένο) τραπέζι και να τελειώσει όπου και όταν θέλετε.

banner
Συνταγές για δύο

Με αφορμή, λοιπόν, τον Άγιο Βαλεντίνο, σας προτείνουμε συνταγές που ταιριάζουν σε ένα ρομαντικό δείπνο, όποτε και αν προκύψει. Παίζουν οι γεύσεις, οι υφές, τα χρώματα, τα υλικά, αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος. Θέλουμε το διαφορετικό αλλά όχι το ακραίο, αναζητάμε comfort γεύσεις και πολύ… umami! Εννοείται ότι δεν θα επιχειρήσετε πιάτο που δεν έχετε ξαναμαγειρέψει, ούτε θα χρησιμοποιήσετε δύσκολο υλικό που δεν γνωρίζετε. Στα σίγουρα παίζουν αγαπημένα απλά antipasti, σαν το προσούτο, τον καπνιστό σολομό, μια απολαυστική burrata και κάποια τυριά για το τέλος, που θα εμπλουτίσουν το δείπνο σας χωρίς κόπο.

Συνταγές για δύο

Στα ποτά δώστε ιδιαίτερη βάση. Απεριτίφ, συνοδευτικά κρασιά (διαλέξτε δυο), επιδόρπιος οίνος, ένα καλό spirit ή ένα Porto για το γλυκό. Διαφορετικά, μόνο σαμπάνια από την αρχή μέχρι το τέλος (ταιριάζει στην περίσταση και λύνει και το θέμα της επιλογής).


Μελετήστε, λοιπόν, τις συνταγές που προτείνουμε, ζυγιάστε τις δυνατότητές σας, βάλτε ένα νέο πιάτο στο μενού σας. Αλλά μην τσαλαβουτήσετε σε άγνωστα νερά, αν δεν "το 'χετε". Τα απλά και σίγουρα θα εκτιμηθούν περισσότερο.

Updated: 10/02/2021
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 7/2/2017

banner

Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος