Follow us

Συμβουλές για καλύτερο ψήσιμο στη σχάρα

Για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στη σχάρα καλό είναι να θυμόμαστε μερικά βασικά tips ψησίματος που θα διευκολύνουν τη ζωή μας και θα μας προφυλάξει από άψητα ή πολύ ψημένα κρέατα και άσχημη κρούστα ή πικρίλα.

Συμβουλές για καλύτερο ψήσιμο στη σχάρα

Καταρχήν δεν θα πρέπει να βρέχουμε τα κάρβουνα με οινόπνευμα ή να χρησιμοποιούμε χημικά καύσιμα για να βοηθήσουμε τη φωτιά. Αφενός δεν καταφέρνουμε κάτι εκτός από στιγμιαία φλόγα και το χειρότερο μάλλον θα βρούμε τη γεύση του χημικού στο τελικό αποτέλεσμα. Αν τα κάρβουνα δεν παίρνουν τότε χρησιμοποιήστε εφημερίδα κάτω από τα κάρβουνα.

Μια ακόμη συνθήκη είναι πως τα κάρβουνα θα πρέπει να έχουν κάψει καλά πριν τα απλώσουμε. Εάν δεν έχουν κάψει καλά, τότε θα μας δυσκολέψουν αρκετά καθώς κάθε κάρβουνο που θα ανάβει θα δημιουργεί αυξομείωση της θερμοκρασίας.

Συμβουλές για καλύτερο ψήσιμο στη σχάρα

Το ψήσιμο δεν θέλει φλόγα. Η φλόγα ψήνει το εξωτερικό χωρίς να έχει φτάσει σε σωστή θερμοκρασία το εσωτερικό. Δυνατή φωτιά χρειαζόμαστε, όχι φλόγα. Επίσης είναι σημαντικό να ζεσταίνουμε τη σχάρα πριν τοποθετήσουμε το κρέας. Εάν η σχάρα είναι ζεστή και η θερμοκρασία σταθερή τότε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα ενώ και αισθητικά θα έχουμε επιτύχει στο κρέας τις πολυπόθητες ραβδώσεις της σχάρας. Σε αντίθετη περίπτωση το κρέας θα κολλήσει στη σχάρα.

Τέλος, ένα καλό tip είναι να δημιουργήσετε στη σχάρα σας δύο ζώνες ψησίματος μια «ζεστή» και μια «κρύα». Στην κρύα ζώνη απλώστε απλά μερικά κάρβουνα και εφαρμόστε εναλλαγή ζωνών για κάποιο κομμάτι κρέατος ανάλογα με τις ανάγκες σας. Π.χ. Εάν δείτε ότι η φωτιά είναι δυνατή στην καυτή ζώνη μεταφέρετε το κομμάτι στην κρύα και μετά από λίγο πάλι στη ζεστή.

Κείμενο: Χάρης Τζαννής

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;