Follow us

Στρώνουμε vegan γιορτινό τραπέζι

Πιάτα με φαντασία, υλικά που ξεχωρίζουν, χρώμα και ποικιλία χαρίζουν εύκολα την αύρα της γιορτής σε ένα τραπέζι χωρίς γαλοπούλα και γουρουνόπουλο.

Στρώνουμε vegan γιορτινό τραπέζι

Πόσο ασυμβίβαστες έννοιες μπορεί να ακούγονται το γιορτινό με το vegan; Στ’ αυτιά των vegans σίγουρα καθόλου! Συνταγές με φαντασία, υλικά που ξεχωρίζουν, πιο σπάνια deli προϊόντα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά ας μη θεωρούμε ότι η τόσο συμβατική έννοια «γιορτινό» ή «χριστουγεννιάτικο» απασχολεί ιδιαίτερα τους vegan φίλους μας -όσοι ανήκουν στην κατηγορία το ξέρουν καλά αυτό. Ένα τραπέζι λαμπερό, στολισμένο με φαντασία, ένα καλό κρασί, μια γιορτινή art de la table και, κυρίως, μια χαρούμενη ατμόσφαιρα -πράγματα απαραίτητα, άλλωστε, στα τραπέζια των ημερών- εδώ παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι και συνταγές να κάνουμε ένα vegan τραπέζι ενδιαφέρον και ξεχωριστό, τόσο ώστε να το χαρούν και οι τυχόν «συμβατικοί» συνδαιτημόνες. Υλικά που βρίσκεις εύκολα πλέον ακόμα και στα μεγάλα παντοπωλεία, όπως τα πολύχρωμα βιολογικά λαχανικά (καρότα και παντζάρια ή οι μπλε πατάτες), τα εξωτικά μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, ένα σπάνιο φρούτο ή τα όμορφα κόκκινα φρούτα του δάσους -γενικά το χρώμα και η ποικιλία θα δώσουν εύκολα τον τόνο που θέλουμε σε ένα vegan τραπέζι.

Η οργάνωση: ένα εντυπωσιακό «κεντρικό πιάτο» -όπως ένα vegan Wellington ή ένα ζυμαρικό γκρατέν στον φούρνο- είναι απαραίτητο και θα δώσει αμέσως τον γιορτινό τόνο στο τραπέζι. Η αρχή θα γίνει με μια νόστιμη, comfort σούπα λαχανικών (κολοκύθα, σελινόριζα, παντζάρι…), με μια εξωτική νότα στα μυρωδικά και τα μπαχάρια. Στο παιχνίδι θα μπουν οι πολύχρωμες και σύνθετες σαλάτες -σημαντικό κομμάτι της vegan διατροφής, εξίσου αρεστό και στους υπόλοιπους: ζεστές ή κρύες, με βάση την κινόα, το πλιγούρι ή κάποιο όσπριο. Ένα πρωτότυπο ντιπ-αλοιφή και ένα συνοδευτικό με βάση λαχανικά (όπως το μπρόκολο γκρατέν ή ένα ωραίο mix από ρίζες στον φούρνο) ή ένα σύνθετο, εξωτικό πιάτο ρυζιού.

Επενδύστε στα ποιοτικά προϊόντα και πλουτίστε το τραπέζι με μια ποικιλία από διαφορετικά αρτοποιήματα -πολύσπορα, με χαρούπι, με ξηρούς καρπούς, με ξερά φρούτα, αραβικές πίτες, τορτίγιες. Υπάρχει, ακόμα και η επιλογή των έθνικ πιάτων: η ινδική, η ταϊλανδέζικη, αλλά και η μεξικάνικη κουζίνα προσφέρουν πολλές vegan επιλογές.

Vegan take away

Στρώνουμε vegan γιορτινό τραπέζι

Mπορούμε να συμπληρώσουμε το μενού μας με έτοιμα πιάτα από τα πολλά vegan εστιατόρια της Αθήνας ή απλά, να προμηθευτούμε τα vegan γλυκά μας. Η «Γη» (Γρ. Λαμπράκη 60 Γλυφάδα, 210 9648512), εκτός από το κανονικό μενού της, ετοιμάζει vegan βασιλόπιτες με βιολογικό αλεύρι, χωρίς ζάχαρη, με apple sauce και ωραία frostings σε διάφορες γεύσεις. Επίσης, φτιάχνει vegan μελομακάρονα με αγαύη ή με επικάλυψη από σοκολάτες σε ροζ, πορτοκαλί και φυσικό, με χρώματα από φρούτα και φυτά. Από το ζαχαροπλαστείο «Φύσις» (Λεωφ. Κηφισίας 98 Μαρούσι, 2114069267) μπορείτε να προμηθευτείτε μελομακάρονα με σιρόπι αγαύης και την vegan τούρτα τους (και σε ατομικό) που έχει στρώσεις σοκολάτας, κρέμα βανίλιας από γάλα καρύδας και βάση αμύγδαλου με κακάο. Στo «Mamma Tierra» (Ακαδημίας 84, Αθήνα, 2114114420) θα παραγγείλετε από το κανονικό μενού.

Updated: 21/12/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/12/20

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;