Street Food, του Άκη Πετρετζίκη

Ένα βιβλίο για κλασικό και μη “φαγητό του δρόμου”

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Το νέο βιβλίο του δημοφιλούς μάγειρα-chef καταπιάνεται με το trend της εποχής απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου, χωρίς να αφήνει απ’ έξω τα ζυμαρικά ή τα slow cook μαγειρέματα…

Street Food, του Άκη Πετρετζίκη

Αν η εικόνα που έχετε για το street food περιορίζεται στα τυλιχτά, τα bao, το hot dog και το burger, αυτό το βιβλίο θα σας ανοίξει τους ορίζοντες. Από τη μια, στην κατηγορία του καθαρόαιμου street food μας ταξιδεύει εξωτικά με συνταγές όπως chimichanga, fish tacos, spring rolls, noodles, sushi rolls, ceviche, yakitori ή Montechristo sandwich και πάει λέγοντας. Από την άλλη, μας δίνει ακόμα και slow cook μαγειρευτά, ψητά κρέατα, ζυμαρικά, ψάρια, δηλαδή φαγητά άλλης φιλοσοφίας, που δεν συνηθίζουμε να τα θεωρούμε “φαγητά του δρόμου”. Όπως εξηγεί ο ίδιος στον πρόλογο, το New Age Street Food κρατάει την πολυπολιτισμική του ταυτότητα, αλλά ξεφεύγει πια από το γνωστό πλαίσιο -σουβλάκι, χοτ ντογκ κλπ- και στο παιχνίδι μπαίνουν κι άλλες γεύσεις από κάθε γωνιά της γης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η street food φιλοσοφία έχει μεταφερθεί πλέον και σε εστιατόρια.

Έτσι, ανάμεσα στις 120 συνταγές του βιβλίου θα συναντήσουμε π.χ. και μοσχαράκι Bourguignon, Irish beef stew, κοτόπουλο Adobo, καρέ αρνιού με σάλτσα μέντας, πάπια πορτοκάλι, μαροκινό κους κους με ψάρι, οσομπούκο, κοτόπουλο tikka masala.

Street Food, του Άκη Πετρετζίκη

Οι συνταγές του Street Food προέκυψαν μετά από πολλά ταξίδια και ακόμα περισσότερες δοκιμές και κοινό χαρακτηριστικό τους, κατά τον Άκη, είναι “οι “καθαρές” πρώτες ύλες: το street food είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…”. Η αλήθεια είναι ότι ο Πετρετζίκης καταφέρνει εδώ να σε συνεπάρει σ’ ένα ταξίδι γευστικής περιπέτειας. Μυρωδιές από καλαμαράκι τηγανητό με σάλτσα σαφράν, fish cakes, καραβίδες με κάρι και μύδια po-boy εναλλάσσονται με beef satay, τηγανητό ρύζι, piri piri chicken wings, hot dogs και βάφλες ενώ στο σταυροδρόμι παραφυλάνε σολομοί teriyaki και black cod miso παρέα με chili con carne, χοιρινό κότσι με μαύρη μπίρα ή μοσχαρίσια ουρά γιουβέτσι. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Προφανώς, κάθε τι μπορεί να ονομάζεται street food, αν μπορούν να σου το προσφέρουν σε περιτύλιγμα street food.

Οι συνταγές είναι γραμμένες με απλότητα, σαφήνεια και επαρκείς οδηγίες. Το βιβλίο είναι πανέμορφο, με ζωντανές φωτογραφίες, πολύ χρώμα κι ένα πρωτότυπο, μοντέρνο lay out.

Street Food, Άκης Πετρετζίκης, σελ. 240, εκδόσεις Ψυχογιός.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος