Follow us

Στήθος κοτόπουλου με “ριζότο” πατάτας και chips από χόρτα εποχής

Στήθος κοτόπουλου με “ριζότο” πατάτας και chips από χόρτα εποχής

Υλικά

Υλικά (για 2 άτομα)

2 φιλέτα κοτόπουλου

40 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο

Φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Για το “ριζότο” πατάτας

2 μέτριες πατάτες

80 γρ. βούτυρο

80 γρ. παρμεζάνα

200 ml σπιτικό ζωμό κότας

20 γ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

40 ml λευκό κρασί

Για το roux: 40 γρ. βούτυρο και 40 γρ. αλεύρι

Για τα chips χόρτων εποχής

50γρ. χόρτα (πχ. σπανάκι, λαχανίδα, βλήτα, σέσκουλα)

Αλεύρι για το πανάρισμα

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα ρολά του κοτόπουλου: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC.

Ανοίγουμε το στήθος κοτόπουλου στη μέση χωρίς να το χωρίσουμε τελείως και χαράζουμε κατά μήκος κάθε κομμάτι του με κοφτερό μαχαίρι.

Βάζουμε τα φιλέτα ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και τα πιέζουμε για να ανοίξουν ελαφρώς.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι και τοποθετούμε τα κυβάκια βουτύρου.

Ρολάρουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε αρχικά για 20-25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμα 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Ετοιμάζουμε το ριζότο πατάτας: καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ισόπαχες λεπτές ροδέλες, έπειτα σε μικρά μπαστουνάκια πάχους 1-2mm και τέλος σε πολύ λεπτά κυβάκια.

Ζεματίζουμε τα κυβάκια σε νερό για περίπου 10-12 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε επάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.

Φτιάχνουμε το roux λιώνοντας το βούτυρο σε ένα τηγανάκι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.

Αφήνουμε το roux στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη πατάτα, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό κότας και το roux και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας, μέχρι να χυλώσει το “ριζότο”.Ετοιμάζουμε τα τσιπς χόρτων εποχής: ζεματίζουμε ελαφρώς τα χόρτα για 1-2 λεπτά.

Στραγγίζουμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί.

Αλευρώνουμε καιι τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για περίπου 1-1,5 λεπτό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα chips σε απορροφητικό χαρτί.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Αγιολί" στη Θεσσαλονίκη.

Ανοίγουμε το στήθος κοτόπουλου στη μέση χωρίς να το χωρίσουμε τελείως και χαράζουμε κατά μήκος κάθε κομμάτι του με κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε τα φιλέτα ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και τα πιέζουμε για να ανοίξουν ελαφρώς. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι και τοποθετούμε τα κυβάκια βουτύρου. Ρολάρουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε αρχικά για 20-25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμα 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Ετοιμάζουμε το ριζότο πατάτας: καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ισόπαχες λεπτές ροδέλες, έπειτα σε μικρά μπαστουνάκια πάχους 1-2mm και τέλος σε πολύ λεπτά κυβάκια. Ζεματίζουμε τα κυβάκια σε νερό για περίπου 10-12 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε επάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Φτιάχνουμε το roux λιώνοντας το βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αφήνουμε το roux στην άκρη. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη πατάτα, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό κότας και το roux και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας, μέχρι να χυλώσει το “ριζότο”.Ετοιμάζουμε τα τσιπς χόρτων εποχής: ζεματίζουμε ελαφρώς τα χόρτα για 1-2 λεπτά. Στραγγίζουμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί. Αλευρώνουμε καιι τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για περίπου 1-1,5 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα chips σε απορροφητικό χαρτί.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Αγιολί" στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο Λεµονάτο µε Μάραθο

Η συνταγή για κοτόπουλο λεµονάτο µε µάραθο.

Κοτόπουλο Στραπατσάδα

Η συνταγή για κοτόπουλο στραπατσάδα.

Νόστιµη Τάρτα µε Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τάρτα με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Κοτόπουλο µε Λάχανο στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις υπέροχο κοτόπουλο με λάχανο στο φούρνο.