Υλικά
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου Υλικά για 2 άτομα
Από ½ φλ. φρέσκο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
Από 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη και ξύσμα λεμονιού
1/2 φλ. κουκουνάρι
1/3 φλ. μαύρες σταφίδες
1/2 φλ. sherry ή 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο.
Το κόβουμε προσεκτικά οριζοντίως, φτιάχνοντας ένα άνοιγμα σαν τσέπη, προσέχοντας να μην το χωρίσουμε τελείως.
Αλατοπιπερώνουμε τις εσωτερικές πλευρές.
Σε μπολ ενώνουμε τα αρωματικά βότανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ξύσμα λεμονιού μαζί με τις 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Αλατίζουμε ελαφρά.
Γεμίζουμε την «τσέπη» που έχουμε φτιάξει στο στήθος του κοτόπουλου, κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες και δένουμε με σπάγκο κατά μήκος για να κρατήσει το σχήμα του (σαν μπαγκέτα).
Ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλου από όλες τις μεριές, να ροδίσει καλά.
Σβήνουμε με το κρασί ή το sherry και ξύνουμε προσεκτικά τον πάτο να ξεκολλήσουν όλα τα υπολείμματα από το κρέας.
Ρίχνουμε καυτό νερό ή ζωμό, να φθάνει μέχρι τα μισά του κρέατος, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου, ώσπου ένα μαχαίρι να τρυπάει το πιο χοντρό μέρος του κρέατος χωρίς καμία αντίσταση.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να μείνει 20 λεπτά, κόβουμε τον σπάγκο και βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες.
Ζεσταίνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει το βούτυρο και να πήξει λίγο η σάλτσα.
Κόβουμε το γεμιστό στήθος σε φέτες πάχους ενός εκ.
και σερβίρουμε με τη σάλτσα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με ρύζι (ταιριάζει το μπασμάτι).
Α.Τ.