Follow us

Στην κουζίνα του σεφ Βασίλη Ζαχαράκη

Στην κουζίνα του σεφ Βασίλη Ζαχαράκη

Ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης έχει γράψει ιστορία στη γαστρονομική σκηνή της Σαντορίνης. Το “Νυχτέρι” του, το διάσημο εστιατόριό του στο Καμάρι, ήταν για χρόνια καταφύγιο υποδειγματικής νοστιμιάς σε ένα γευστικό τοπίο που αλωνόταν συχνά κάτω από το βάρος ενός χαοτικά επελαύνοντος τουρισμού. Χαμηλού προφίλ, ικανότατος και εμπειρότατος, εκτός από το “Νυχτέρι», έχει πολλά ακόμα ωραία εστιατόρια στο ιστορικό του. Τώρα, έχει αναλάβει την κουζίνα του “Selene Meze & Wine” (www.selene.gr), το άλλο μισό του θρυλικού εστιατορίου “Σελήνη” του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης, πρωτοπόρου στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κουζίνας. Και θα λέγαμε, πως είναι συγκινητικό και σίγουρα όχι συμπτωματικό, που σε ανύποπτο χρόνο, ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης δήλωνε ότι ο Χατζηγιαννάκης είναι το πρότυπό του, ο άνθρωπος που τον εμπνέει με το όραμα και τη δράση του.
Με κρητικές ρίζες από τον πατέρα του και με μητέρα από την Κωνσταντινούπολη, ο σεφ είναι γέννημα-θρέμμα Σαντορινιός.

Έχει, λοιπόν, γευστικές εμπειρίες και μνήμες από δύο σπουδαίες γαστρονομικές κουλτούρες και έχει ζυμωθεί με μια τρίτη, την ιδιότυπη, λιτή κυκλαδίτικη κουλτούρα της Σαντορίνης. Σε αυτήν ακριβώς της κουλτούρα έστησε την προσωπική μαγειρική του ταυτότητα: προϊόντα και εδέσματα του νησιού και γενικότερα των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας, πιάτα απλά αλλά δουλεμένα με έμπνευση και γνώση, άψογη τεχνική, φοβερή νοστιμιά -η νοστιμιά δεν είναι το πρώτο που ζητάμε από το φαγητό;

Ο Βασίλης Ζαχαράκης αγαπάει τη Σαντορίνη, παίζει με την γευστική της αύρα, βάζει το δικό συναίσθημα και τη δική του δημιουργικότητα και, πάνω απ’ όλα, δημιουργεί με στόχο να αφήσει αξέχαστες γευστικές μνήμες σε όσους καθίσουν στα τραπέζια του. Μετά από χρόνια εμπειρίας, ώριμος και δημιουργικός όσο ποτέ, το κατορθώνει χωρίς να χρειάζεται να το φωνάζει, με την αρμονία και το μέτρο, γευστικό και αρωματικό, που προικίζει τα πιάτα του. Οι συνταγές, που τόσο ευγενικά μας έδωσε, θα πλουτίσουν τη γευστική μας παλέτα.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;