Follow us

Steak au poivre

Το πιπεράτο φιλέτο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σωστά ψημένο φιλέτο από πολύ καλό βοδινό, με μια υπέροχα καυτερή και βελούδινη σάλτσα πράσινου πιπεριού. Το μυστικό του βρίσκεται σαφώς στο ψήσιμο και τα πρώτης ποιότητας υλικά. Ιδανικά, το πράσινο πιπέρι θα πρέπει να είναι σε άλμη, ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα των αρωμάτων και της γεύσης του. Φιγουράριζε για χρόνια στους καταλόγους τόσο των μεγάλων κλασικών εστιατορίων όσο και μικρών μπιστρό ανά τον κόσμο.

Steak au poivre

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

4 βοδινά φιλέτα των 150 γρ. και πάχους 2,5 εκ.

4 κ. σ. πράσινο φρέσκο πιπέρι σε άλμη

30 γρ. βούτυρο

2 κ. σ. ελαιόλαδο

4 κ. σ. cognac ή armagnac

250 ml κρέμα γάλακτος

Λεπτό αλάτι

Εκτέλεση

Αλατίζετε ελαφρά τα φιλέτα και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα πιάτο όπου έχετε απλώσει τους κόκκους του πράσινου πιπεριού, καλά σουρωμένους.

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι που να χωράει και τα 4 φιλέτα και τα ψήνετε για 2-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, ανάλογα με το ζητούμενο από τον κάθε συνδαιτυμόνα βαθμό ψησίματος του κρέατος (ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί στους βαθμούς από bleu μέχρι demi-saignant).

Μόλις ψηθούν, τα μεταφέρετε στα πιάτα, αδειάζετε τους χυμούς από το τηγάνι και ξεκολλάτε τις «καραμέλες» από τον πάτο του τηγανιού προσθέτοντας το αλκοόλ.

Μόλις ζεσταθεί, το ανάβετε και φλαμπάρετε.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και την αφήνετε να πάρει βράση.

Περιχύνετε με τη σάλτσα τα φιλέτα και τα σερβίρετε με μια γαρνιτούρα από πατάτες σουφλέ (κομμένες σε φέτες των 3 εκ.

και τηγανισμένες δύο φορές σε καυτό λάδι – τις ξανατηγανίζετε, δηλαδή, αφού κρυώσουν μια πρώτη φορά).

Η πινελιά της συνταγής
Το πράσινο πιπέρι κυκλοφορεί και σε αποξηραμένη μορφή.

Αν το χρησιμοποιήσετε, μουλιάστε το για λίγα δευτερόλεπτα στο αλκοόλ με το οποίο θα φλαμπάρετε στη συνέχεια το κρέας.

Αν βρείτε στην αγορά πάστα πράσινου πιπεριού, μπορείτε να τη διαλύσετε μέσα στην κρέμα γάλακτος, αλλά δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε τη όμως για περισσότερη ένταση στη σος (πέρα από το φρέσκο πράσινο πιπέρι).

Υπάρχει η εκδοχή του πιπεράτου φιλέτου με μαύρο, χοντροκοπανισμένο πιπέρι, με το οποίο «πανάρουμε» το φιλέτο πριν το ψήσουμε.

Αν το χρησιμοποιήσετε, μουλιάστε το για λίγα δευτερόλεπτα στο αλκοόλ με το οποίο θα φλαμπάρετε στη συνέχεια το κρέας. Αν βρείτε στην αγορά πάστα πράσινου πιπεριού, μπορείτε να τη διαλύσετε μέσα στην κρέμα γάλακτος, αλλά δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε τη όμως για περισσότερη ένταση στη σος (πέρα από το φρέσκο πράσινο πιπέρι). Υπάρχει η εκδοχή του πιπεράτου φιλέτου με μαύρο, χοντροκοπανισμένο πιπέρι, με το οποίο «πανάρουμε» το φιλέτο πριν το ψήσουμε.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.