Follow us

Spare ribs, μια διαφορετική γευστική εμπειρία!

Περισσότερο κόκκαλο από ψαχνό και περισσότερο διασκέδαση από χόρταση… Tα spare ribs ή κορτεζίνες υπόσχονται μια διαφορετική εμπειρία φαγητού, ειδικά όταν συνοδεύονται με μια παγωμένη Kaiser!

Spare ribs, μια διαφορετική γευστική εμπειρία!

Spare ribs ονομάζουμε τα παϊδάκια από το κάτω μέρος της στηθοπλευράς του χοίρου, μια κοπή στην οποία κυριαρχούν τα κοκκαλάκια. Όμως, το λίγο αυτό ψαχνό με την πέτσα του αρκεί για να τα κάνει μια λαχταριστή και παιχνιδιάρικη λιχουδιά: είναι ο ορισμός της έκφρασης «γλείφω τα κόκκαλα»! Άλλωστε, με τη γλυκοπικάντικη σάλτσα, που συνήθως τα συνοδεύει, ταιριάζουν τέλεια με την αρωματική πικράδα μιας παγωμένης Kaiser!

Η στηθοπλευρά με τα spare ribs ψήνεται συνήθως σε μεγαλύτερα κομμάτια ή ολόκληρη, κι αυτό είναι μια ευκολία. Στην αγορά τους φανείτε απλόχεροι, καθώς αποτελούν μια οικονομική επιλογή. Μια στηθοπλευρά του κιλού θα χορτάσει λίγο παραπάνω από ένα άτομο, εκτός αν μιλάμε για μεζέ.

Τα spare ribs θέλουν τη μαρινάδα τους, στην οποία θα χρειαστεί να μείνουν για αρκετές ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα. Πέρα από το μαρινάρισμα, αλείφονται και με μια bbq sauce ενδιαμέσα και στο τέλος του ψησίματος. Το χοιρινό αγαπάει τις γλυκιές γεύσεις, τα μπαχαρικά, τα φρουτώδη αρώματα και τους πικάντικους συνδυασμούς και φυσικά ολοκληρώνεται ιδανικά με τη δροσιά μιας παγωμένης Kaiser…

Spare ribs, μια διαφορετική γευστική εμπειρία!

Μια εύκολη μαρινάδα γίνεται με μέλι, σάλτσα σόγιας, κέτσαπ σε ίσες αναλογίες, λιωμένο σκόρδο και μερικές σταγόνες σάλτσα τσίλι. Κλείνουμε το κρέας με τη μαρινάδα σε σακούλα και αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Βγάζουμε 1 ώρα νωρίτερα και αφαιρούμε το περίσσευμα της μαρινάδας πριν το ψήσιμο.

Μπορούμε, επίσης, να συνδυάσουμε τα spare ribs με μια σάλτσα bbq, την οποία μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμη, αλλά εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε τη δική σας - και μάλιστα σε ποσότητα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Για μια νόστιμη σάλτσα bbq χρησιμοποιούμε ντομάτες ελαφρά ψημένες στο γκριλ, σωταρισμένο κρεμμύδι, ξύδι, ζάχαρη, λίγο ελαιόλαδο και μια-δυο καυτερές πιπερίτσες και βράζουμε το μείγμα μέχρι να πήξει.

Στο ψήσιμο τώρα: θα ψήσουμε τα spare ribs μας στα κάρβουνα ή στο γκριλ, όπου θέλουν αρκετή προσοχή για να μην «αρπάξουν», ή στον φούρνο, που είναι πιο σίγουρη επιλογή. Προτιμήστε το αργό μαγείρεμα σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο, που θα τα κάνει «λουκούμι»: σε ταψί με λαδόκολα, αλειμμένα με λίγη σάλτσα και σκεπασμένα στην αρχή, θα χρειαστούν 1:30-2 ώρες. Διαφορετικά, κάτω από το γκριλ θα χρειαστούν 15’ από κάθε πλευρά. Στο τέλος, αλείφουμε πάλι με τη σάλτσα και απολαμβάνουμε με τη συνοδεία που θα τα απογειώσει, μια παγωμένη Kaiser, την pilsner που ταιριάζει πολύ με το κρέας!

Δείτε περισσότερα για τις μαρινάδες στο παραπάνω βίντεο και μάθετε περισσότερες τεχνικές και tips από τον executive chef Γιάννη Λιόκα στα απολαυστικά επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;