Follow us

Σπαράγγια στο τηγάνι, αυγό ποσέ και βούτυρο με μίσο

Σπαράγγια στο τηγάνι, αυγό ποσέ και βούτυρο με μίσο

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζ. άσπρο miso (shiro)

8 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο)

250 γρ. λεπτά σπαράγγια

Αλάτι

2 κ.σ. ξίδι από sherry

4 αυγά ποσαρισμένα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Αυγά
Γεμίζουμε νερό μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά, τη χαμηλότερη της κουζίνας.

Βάζουμε τα αυγά μέσα σε μια φόρμα κέικ ή ένα καλαθάκι για άχνισμα, με τρόπο ώστε να μείνουν μακριά από τον πάτο.

Μόλις το νερό πιάσει τους 60-62°C, βάζουμε το σκεύος με τα αυγά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 40-45 λεπτά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία να μένει σταθερή.

Σπάμε το αυγό σε μια σαλτσιέρα, αφήνουμε όσο υγρό ασπράδι έμεινε να φύγει και μετά σερβίρουμε καθαρό το αυγό στο πιάτο.

Σημ.: Αυτά τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν 24 ώρες στο ψυγείο, αρκεί να τα κρυώσουμε αμέσως μόλις βγουν από το ζεστό νερό.

Τα χρησιμοποιούμε αφού τα αφήσουμε για 1 λεπτό κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό.

Βούτυρο-μίσο
Ανακατεύουμε 5 κ.σ βούτυρο με το miso σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ανακατευτούν καλά και να πάρει το μείγμα ομοιογενές χρώμα (διατηρείται μερικές εβδομάδες στο ψυγείο).

Σπαράγγια
Κόβουμε 2 εκατοστά από τις σκληρές άκρες των σπαραγγιών και ξεφλουδίζουμε 4-5 εκατ.

από το κάτω μέρος τους.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά.

Μόλις αρχίζει να καπνίζει, βάζουμε τα σπαράγγια στο τηγάνι.

Όταν αρχίζουν να παίρνουν χρώμα (2-3 λεπτά), τα αλατίζουμε καλά και χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά.

Κατόπιν τα γυρίζουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε να πάρουν χρώμα.

Όταν γίνουν τρυφερά, τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Ενώ γίνονται τα σπαράγγια ζεσταίνουμε το ξίδι σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σε μισό λεπτό το βούτυρο-μίσο.

Ανακατεύουμε να ζεσταθεί καλά.

Όταν το βούτυρο γίνει λίγο ρευστό, χωρίς όμως να λιώσει (να είναι σαν κρέμα), το βγάζουμε από τη φωτιά και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος.

Βάζουμε μια γερή κουταλιά από το βούτυρο-miso στο κέντρο του πιάτου.

Μοιράζουμε τα σπαράγγια και από πάνω τους βάζουμε ένα αυγό.

Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.