Follow us

Σπάλα βοδινή με πετιμέζι και μουστάρδα

Σπάλα βοδινή με πετιμέζι και μουστάρδα

Υλικά

Υλικά

1,5 κιλό βοδινή σπάλα (καθαρό ψαχνό), κομμένο σε κύβους 

4 - 5 χοντρές φέτες μπέικον,

κομμένες σε καρεδάκια  

3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες 

1 1/2 - 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο 

1 κ. σ. μουστάρδα καυτερή  

1 κ. σ. πετιμέζι  

1 κ. σ. βαλσαμικό ξίδι  

1 κ. κ. πάπρικα

1 κ. κ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 

φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα 

Παρασκευή

Σκουπίζουμε το κρέας με νωπό χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε.

Σοτάρουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες του.

Το βγάζουμε και στη θέση του σοτάρουμε λίγο-λίγο το κρέας, για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Τα μεταφέρουμε στη γάστρα μαζί με το μπέικον και σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, αλλά σε μέτρια θερμοκρασία.

Το περιχύνουμε με μερικές κουταλιές ζωμό κοτόπουλου.

Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, τον ρίχνουμε στη γάστρα μαζί με τα κρεμμύδια.

Βάζουμε σε ένα μπολ τον υπόλοιπο ζωμό, τη μουστάρδα, το ξίδι, το πετιμέζι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στη γάστρα, την κλείνουμε με το καπάκι της, τη βάζουμε σε προθερμασμένο στους 160ο С, φούρνο και μετά τα πρώτα 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 120ο С και ψήνουμε το κρέας, σε αυτή την πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 2,5-3 ώρες, μέχρι να λιώσει.

Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Αδειάζουμε τους χυμούς του σε μια κατσαρόλα και τους βράζουμε μέχρι να πήξουν για να σχηματίσουν μια σάλτσα.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πουρέ ή ζυμαρικά.

Θ.Τ.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.