Υλικά
Υλικά
1,5 κιλό βοδινή σπάλα (καθαρό ψαχνό), κομμένο σε κύβους
4 - 5 χοντρές φέτες μπέικον,
κομμένες σε καρεδάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 1/2 - 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
1 κ. σ. μουστάρδα καυτερή
1 κ. σ. πετιμέζι
1 κ. σ. βαλσαμικό ξίδι
1 κ. κ. πάπρικα
1 κ. κ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα
Παρασκευή
Σκουπίζουμε το κρέας με νωπό χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες του.
Το βγάζουμε και στη θέση του σοτάρουμε λίγο-λίγο το κρέας, για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Τα μεταφέρουμε στη γάστρα μαζί με το μπέικον και σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, αλλά σε μέτρια θερμοκρασία.
Το περιχύνουμε με μερικές κουταλιές ζωμό κοτόπουλου.
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, τον ρίχνουμε στη γάστρα μαζί με τα κρεμμύδια.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον υπόλοιπο ζωμό, τη μουστάρδα, το ξίδι, το πετιμέζι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στη γάστρα, την κλείνουμε με το καπάκι της, τη βάζουμε σε προθερμασμένο στους 160ο С, φούρνο και μετά τα πρώτα 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 120ο С και ψήνουμε το κρέας, σε αυτή την πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 2,5-3 ώρες, μέχρι να λιώσει.
Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Αδειάζουμε τους χυμούς του σε μια κατσαρόλα και τους βράζουμε μέχρι να πήξουν για να σχηματίσουν μια σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πουρέ ή ζυμαρικά.
Θ.Τ.