Follow us

Spain on the Road Again

To γαστρο-πολιτισμικό σόου «Spain on the Road Again» που προβάλλει το FOXlife μάς ξεναγεί στην προκλητική νοστιμιά και τα αξιοθέατα της Ισπανίας. Η οσκαρική Gwyneth Paltrow, o τρελαμένος σεφ Mario Batali, o cool φιλόσοφος, κριτικός γεύσης των Ν.Υ. Times Mark Bittman και η κούκλα Ισπανίδα ηθοποιός Claudia Bassols, τρώνε, χαίρονται και μαγειρεύουν.

Spain on the  Road Again

Πόσο τους ζηλεύω… Κάθε Τρίτη στις 5 το απόγευμα το αμερικανικό κανάλι FOXlife προβάλλει την γκουρμέ περιπλάνηση που πρέπει όλοι μας να ζήσουμε τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή μας. Τίτλος της «Spain on the Road Again» και πρωταγωνιστές της ένα πολύ δυνατό κουαρτέτο με επικεφαλής τη φανατική μαγείρισσα με το αγαλματάκι Oscar για το «Shakespeare in Love» Gwyneth Paltrow και το πιο εξτραβαγκάν παιδί της αμερικανικής γαστρονομικής σκηνής, τον σεφ Μariο Batali.

Συνοδοιπόροι τους σε ισοδύναμους ρόλους, ο κριτικός γεύσης των New York Times, Mark Bittman, και η πανέμορφη Ισπανίδα ηθοποιός Claudia Bassols. Τι κάνουν; Καβαλάνε δυο ντεκαποτάμπλ Mercedes και παίρνουν τους ισπανικούς δρόμους προς άγραν των ατελείωτων γευστικών θησαυρών της Ιβηρικής. Είναι ομάδα δεμένη και τους βλέπεις να εξερευνούν με πολύ χιούμορ τις μαρμίτες διάσημων ισπανικών εστιατορίων και ταβερνών, σαν μια παρέα πλακατζήδων καλοπερασάκηδων που χαίρονται χαλαρά το μεδούλι της ζωής. Και δεν περιορίζονται μόνο στη μάσα· βαράνε προσοχή στα παλιότερα και σύγχρονα μνημεία του πολιτισμού της Ισπανίας, ενθουσιάζονται με τα πανέμορφα τοπία, παρακολουθούν και συμμετέχουν στο μαγείρεμα προκλητικών συνταγών. Τους βλέπω και αδημονώ να έρθει ο Ιούλιος, για να πραγματοποιήσω το ετήσιο, ανάλογο προσκύνημά μου στην Ισπανία. Και ζηλεύω που δεν γυρίζεται και στην Ελλάδα ένα ανάλογο σόου για να προβάλλει τα καλούδια, τον πολιτισμό και τις ομορφιές μας σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν πήγαν οι Ισπανοί να βρουν την αμερικάνικη τηλεόραση, είναι οι Αμερικάνοι που πλησίασαν τους Ισπανούς. «Στα ’70s το ισπανικό φαγητό ήταν το απλούστερο σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τοπική τους κουζίνα, βασισμένη στο σκόρδο και το ελαιόλαδο, είχε έντονη προσωπικότητα. Την τελευταία δεκαετία η Ισπανία είναι ηγέτιδα της avant garde μαγειρικής» λέει ο Mario Batali, ένα παχουλό τρελό παιδί χαρά γεμάτο, που τον θυμάμαι στην επίσημη τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων του James Beard Foundation στη Νέα Υόρκη να εμφανίζεται με φράκο, βερμούδα και πάνινα All Star! Στο τηλεοπτικό gourmet trip φοράει πλαστικά σαμπό, βερμούδα, τσάντα (όλα πορτοκαλί, για να ταιριάζουν με τα κόκκινα μαλλιά του), εκπέμποντας πληθωρικό δυναμισμό και κέφι.

Δεν είναι τυχαίος ο Batali. Για το καλύτερο εστιατόριό του, το Babbo, στη Νέα Υόρκη, ο Frank Bruni, κριτικός των Ν.Υ. Times, έχει γράψει: «Κάνει το στομάχι σου να χορεύει», απονέμοντάς του τρία αστέρια. Τακίμιασε με τον Mark Bittman όταν βρέθηκαν στην Τοσκάνη για τα γυρίσματα ενός food show και κατόπιν ο Batali –που θεωρεί ότι πήρε το ντοκτορά του στη γαστρονομία ζώντας με τους γονείς του τα εφηβικά του χρόνια στην Ισπανία– έψησε τον παραγωγό να γυρίσουν μια εκπομπή για τις γεύσεις της Ισπανίας. Πέταξε την ιδέα σ’ ένα φιλικό τραπέζωμα στο Μανχάταν, όπου παρευρίσκονταν, και «τσίμπησε» για να συμμετάσχει την Gwyneth Paltrow. Ήταν τρεις και χρειάζονταν τέταρτο για να δέσει καλά η σούπα· τον βρήκαν στο πρόσωπο της Claudia Bassols, μιας νέας ηθοποιού από τη Βαρκελώνη που μιλάει φαρσί έξι γλώσσες. Έφαγαν για πρώτη φορά όλοι μαζί στην περίφημη ιστορική ταβέρνα Casa Lucio, στη muy chula Μαδρίτη (μην παρεξηγηθώ, σημαίνει πολύ cool), «κόλλησαν» ως παρέα και κατόπιν πήραν τους δρόμους.

Τι κάνουν; Έτσι για να δώσω μια ιδέα, τα κορίτσια χάνονται στο μεθυστικό pampering του spa στο ξενοδοχείο των διάσημων οινοποιών Marques de Riscal (μοιάζει με το Guggenheim του Bilbao, αφού το έχει σχεδιάσει ο Gehry) και τα αγόρια πάνε να αλητέψουν στο gym· όπου gym βάφτισαν κατ’ ευφημισμόν μια… ταπότσαρκα στα καλύτερα τάπας μπαρ του Μπιλμπάο. Δίνουν έμφαση κυρίως στην παραδοσιακή σπανιόλικη γαστρονομία. Με τον Arzak, λόγου χάρη, πηγαίνουν για τάπας στο San Sebastian. Όταν έρχεται στη Βαρκελώνη ο frontman των REM, Mike Stripe –φίλος της Paltrow και του Batali–, τον πηγαίνουν στο περίφημο Pinotxo στην αγορά της Boqueria και στο Inopia, το τάπας μπαρ με τους παραδοσιακούς μεζέδες του Albert Adria, αδερφού του Ferran.

Με τον ίδιο τον Ferran, τώρα, επισκέπτονται μαζί το Prado και συζητούν για το αν η μαγειρική είναι τελικά τέχνη. Θα πάνε να φάνε μαζί την πρωτοποριακή κουζίνα του μαθητή του Ferran, Paco Roncero, στη Μαδρίτη, αλλά και στο Rafa’s στη Roses κοντά στο El Bulli, το καλύτερο μέρος του κόσμου για να φας ψάρι, σύμφωνα με τον Adria. Δεν μιλάνε όμως μόνο για φαγητό. Στην τηλεοπτική συνάντησή τους με τον Frank Gehry ανακαλύπτουμε πώς και γιατί ο τολμηρός αρχιτέκτονας αναφώνησε: «Εύρηκα», όταν παρατήρησε για πρώτη φορά στη ζωή του ότι το τιτάνιο χρυσίζει στο βροχερό καιρό· μετά το χρησιμοποίησε σε στέγη και τοίχους στο Guggenheim. Σε άλλο επεισόδιο, ανακαλύπτουν μαζί γιατί στο Oviedo υπάρχει ένα άγαλμα του Γούντι σε φυσικό μέγεθος, κι ας μην έχει πατήσει ο ίδιος ο Γούντι Άλεν ποτέ το πόδι του εκεί!

Αυτό το τηλεοπτικό οδοιπορικό είναι ένα συνεχές ταξίδι ανακάλυψης. Συναντιούνται με τον «zen master της παέγια» Manuel Baixauli στο ρεστοράν του La Matandeta στη Βαλέντσια. Τρώγοντας torrijοs (ψωμί μουσκεμένο σε κρασί και βουτηγμένο σε τηγανισμένο αυγό και κατόπιν περιχυμένο με χυμό σταφυλιού, ζάχαρη και κανέλα), ο Batali αρχίζει τις λογοτεχνικές φευγάτες περιγραφές: «Μοιάζουν σαν το french toast να συνάντησε την μπρουσκέτα, και μετά το κόκκινο κρασί, γραμμένο από τον Θερβάντες σε μια γωνιά της "La Mancha"». H Bussols και η Paltrow ρίχνονται με τα μούτρα στα churros (οι σπανιόλικοι λουκουμάδες) που τα βουτάνε σαν υπνωτισμένες στη σοκολάτα.

Λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, στο Saint Pau, πηγαίνουν στο ρεστοράν της 3άστερης Carme Ruscalleda (βλ. ΕΥ ΖΗΝ Νο. 88B΄), όπου μαθαίνουν πώς να μαγειρεύουν ψάρι με σύκα τυλιγμένα σε φύλλα συκιάς και μικρά τηγανητά ψαράκια με μια φανταστική σάλτσα κάρι. Και μετά εντρυφούν στις χάρες της τσιγγάνικης κουζίνας από τη Μητέρα των Τσιγγάνων Matilde Amaya στη Μαδρίτη. Το κλείσιμο της γαστρονομικής περιπέτειας θα επισφραγιστεί με ένα διαγωνισμό μαγειρικής ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, που θα συμβεί στο ρεστοράν του διάσημο Ισπανού σεφ Sergi Arola. Αυτό το γαστρονομικό on the road στην Ισπανία κυλάει με πολύ κέφι και σε παρασύρει…

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;