Σουσάμι άνοιξε

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011

Αυτή η χαρακτηριστική νοστιμάδα που έχουν πάρα πολλά από τα κινέζικα και γιαπωνέζικα φαγητά έχει το γευστικό χρώμα του σησαμέλαιου. Η ελαφρά καπνιστή γήινη γεύση του, φουλ του umami, φορτώνει το φαγητό με ιδιαιτερότητα.

Σουσάμι άνοιξε

Στην Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν παλιότερα στη Μακεδονία, αλλά σιγά σιγά η χρήση του ατόνησε μπροστά στο ελαιόλαδο. Πριν από λίγα χρόνια, βέβαια, επέστρεψε δίνοντας ωραιότατο άρωμα στις σαλάτες μας. Το umami του σουσαμιού, πάντως, το χαιρόμαστε και από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, καθώς το ρίχνουμε στο χαλβά (προσωπικώς, τον τρώω όλο το χρόνο). Υπάρχει, φυσικά, και ο ίδιος ο σπόρος του σουσαμιού που δίνει μια σχεδόν εξωτική τραγανότητα πασπαλισμένος σε σαλάτες και φαγητά. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος