Σουσάμι άνοιξε
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011
Αυτή η χαρακτηριστική νοστιμάδα που έχουν πάρα πολλά από τα κινέζικα και γιαπωνέζικα φαγητά έχει το γευστικό χρώμα του σησαμέλαιου. Η ελαφρά καπνιστή γήινη γεύση του, φουλ του umami, φορτώνει το φαγητό με ιδιαιτερότητα.
Στην Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν παλιότερα στη Μακεδονία, αλλά σιγά σιγά η χρήση του ατόνησε μπροστά στο ελαιόλαδο. Πριν από λίγα χρόνια, βέβαια, επέστρεψε δίνοντας ωραιότατο άρωμα στις σαλάτες μας. Το umami του σουσαμιού, πάντως, το χαιρόμαστε και από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, καθώς το ρίχνουμε στο χαλβά (προσωπικώς, τον τρώω όλο το χρόνο). Υπάρχει, φυσικά, και ο ίδιος ο σπόρος του σουσαμιού που δίνει μια σχεδόν εξωτική τραγανότητα πασπαλισμένος σε σαλάτες και φαγητά. Δ.Α.