Υλικά
Yλικά για 4-6 άτομα
600 γρ. σουπιές
1 κ. ώριμες ντομάτες (ή 1 1/2 κουτί ντοματίνια στο χυμό τους)
2 κ.σ. τοματοπελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καυτερές πιπερίτσες ή 1 κ.γ. μπούκοβο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
20 γρ. αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεματάμε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε, κατόπιν τις κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους.
Σχίζουμε τις πιπερίτσες στη μέση και αφαιρούμε σπόρους και λευκές μεμβράνες.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για 3'.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και αφήνουμε να καραμελώσει μερικά λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε σαν βροχή το αλεύρι και ψήνουμε μαζί για 1', κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές (ή το μπούκοβο), τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 30'.
Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει λεία.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές, χωρίζουμε τα πόδια από το σώμα.
Κόβουμε το σώμα σε τρίγωνα κομμάτια (αν είναι μικρές το ανοίγουμε απλώς) και τα χαράζουμε σταυρωτά με ένα μαχαίρι (όχι βαθιά).
Τις λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε τηγάνι-γριλιέρα που έχει κάψει καλά.
Το ψήσιμο δεν πρέπει να πάρει πάνω από 1' από κάθε πλευρά, αν θέλουμε να μείνει ζουμερό, μαλακό και ζωντανό το θαλασσινό.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, όπου έχουμε στρώσει τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.