Για τη σούπα:
250 γρ. κάστανα αποφλοιωμένα και βρασμένα
1 φλ. τσαγιού αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
½ φλ. τσαγιού Βινσάντο (ή Μαυροδάφνη)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το σιρόπι σοκολάτας:
60γρ. κουβερτούρα
60 ml γάλα
μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι
Για το καπουτσίνο μαστίχας:
100 ml κρέμα γάλακτος
3 κουτ. σούπας μαστιχόνερο ή 1 σταγόνα μαστιχέλαιο
Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα μανιτάρια, αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε μουλιάσει για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 10’. Περνάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, ώστε να πάρουμε μια βελουτέ σούπα.
Συνεχίζουμε με το σιρόπι: βράζουμε το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε φλέικς. Προσθέτουμε τα γλυκά μπαχαρικά, ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές και ρευστό.
Για το καπουτσίνο μαστίχας, χτυπάμε την κρέμα (στο Multi) σε ελαφριά σαντιγύ και προσθέτουμε τη μαστίχα.