Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
20 ώριμα βερίκοκα
20 φρέσκα αμύγδαλα (τσάγαλα)
2 κ.σ. φρέσκα λουλούδια λεβάντας
½ λουβί βανίλιας
2 κλαράκια φρέσκιας μέντας
2 κ.σ. σουμάδα
2 λεμόνια
80 γρ. ζάχαρη-άχνη
Παρασκευή
Πλένετε τα βερίκοκα και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
Τα κόβετε στα τέσσερα και τα βάζετε σε ένα μπολ βαθύ.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 8 λίτρα νερό, το ½ λουβί της βανίλιας και τα 2 κλαράκια της μέντας, από τα οποία θα κρατήσετε 8 φύλλα.
Προσθέτετε τα μισά λουλούδια της λεβάντας, την άχνη και το χυμό των 2 λεμονιών.
Τα βάζετε να βράσουν για 5 λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα.
Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη σουμάδα και αφήνετε το μείγμα να «τραβήξει» για καμιά ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνετε το σιρόπι, περνώντας το από λεπτό σουρωτήρι, πάνω από τα βερίκοκα και τα βάζετε να σταθούν, έτσι, στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Καθαρίζετε τα αμύγδαλα και την ώρα του σερβιρίσματος τα σκορπάτε στο μπολ, μαζί με τα υπόλοιπα λουλούδια της λεβάντας και τα φύλλα της μέντας, ψαλιδισμένα.
Τα τσάγαλα, που ίσως μπορείτε ακόμα να βρείτε στα δέντρα ή στην αγορά, η βανίλια, η μέντα και η λεβάντα, θα δώσουν στη σούπα αυτή μια πολύ ξεχωριστή γεύση και ένα υπέροχο άρωμα.