banner
banner
banner

Σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα καφέ

Συνταγή

Σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα καφέ
Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο 
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά 
200 γρ. μπέικον πολύ ψιλοκομμένο 
1 κ.γ. πάπρικα 
1 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικο ψωμί
2 κ.γ. Worcestershire sauce
2 αβγά  
1 φλ. καφέ φίλτρου 
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί 
½ φλ. νερό (ή ζωμό κρέατος)
1 φλ. ξινή κρέμα γάλακτος
Αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε τον κιμά, το μπέικον, τα ψίχουλα του ψωμιού, τα αβγά χτυπημένα, την πάπρικα, την Worcestershire sauce, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά και φτιάχνουμε κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε λαδόκολλα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τα τηγανίζουμε λίγα -λίγα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην άκρη, στραγγίζουμε το λίπος, κρατάμε 3 κ.σ., καθαρίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το λίπος που κρατήσαμε πάλι μέσα στο τηγάνι. Το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε τον καφέ και το κρασί και μόλις πάρουν βράση αραδιάζουμε μέσα προσεκτικά τα κεφτεδάκια. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ξινή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε προσεκτικά και απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η κρέμα στη σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι, μεταφέρουμε σε βαθουλή πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Σημ. Αντικαθιστούμε την ξινή κρέμα (sour cream) με 1 φλ. γάλα εβαπορέ με πλήρη λιπαρά + 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού χτυπημένα μαζί με πιρούνι μέχρι να «κόψει» το γάλα και να γίνει σαν κρέμα.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος