banner
banner
banner

Σουφλέ με τυρί και ζαμπόν

Συνταγή

Σουφλέ με τυρί και ζαμπόν
υλικά

150 γρ. κεφαλογραβιέρα (ή άλλο ανάλογο τυρί)
150 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν
6 αβγά
1 1/2 φλ.τσ. γάλα
1/3 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι
2 κ.σ. βούτυρο (και λίγο για τη φόρμα)
2 κ.σ. αλεύρι
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Χωρίζουμε τα αβγά. Λυώνουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε να μαλακώσει 2'-3', προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα που σχηματίστηκε το γάλα, αργά-αργά ανακατεύοντας συνέχεια. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αβγών έναν-έναν. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μόλις να ζεσταθεί το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος, ανακατεύουμε μέσα το ζαμπόν και το βάζουμε στο ψυγείο για 20'. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος κατάλληλο για σουφλέ ή 6 ατομικά φορμάκια και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με παρμεζάνα. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο κρύο μείγμα σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα επάνω. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στα φορμάκια (τα γεμίζουμε κατά τα 3/4) και ψήνουμε για 30'-35' περίπου (λιγότερο στα ατομικά φορμάκια), μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει η επιφάνεια. Το σερβίρουμε αμέσως. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος