banner
banner
banner

Σουφικό Ικαρίας

Συνταγή

Σουφικό Ικαρίας
Υλικά

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα καθαρισμένη ριγωτά
4 μέτριες πατάτες
800 γρ. κόκκινη κολοκύθα
4 κολοκυθάκια
5 πράσινες πιπεριές
1 ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 κρεμμύδια χοντροκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο
6 μέτριες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξερό θρούμπι
από 2 κ.σ. φρέσκο μάραθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 –3 ολόκληρες καυτερές πιπερίτσες αν θέλουμε
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τη μελιτζάνα σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσει 1 ώρα. Την στραγγίζουμε και τη στύβουμε με τις παλάμες. Κόβουμε τη ντομάτα σε μέτρια κομμάτια. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλη λεκάνη. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη θρούμπη και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη καθιστή χαμηλή κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια  και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τη ζάχαρη και τις καυτερές πιπερίτσες αν θέλουμε, ανακατεύουμε  και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω, με ξύλινη κουτάλα, για να μην λιώσουν τα λαχανικά, με ανοιχτή την κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και το μάραθο, ανακατεύουμε προσεκτικά άλλη μια φορά και περιμένουμε να χλιάνει το φαγητό πριν το σερβίρουμε. Αν  προτιμάμε πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, μεταφέρουμε το φαγητό σε ρηχό μεγάλο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180Ο C  για 15 –20 λεπτά.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος