Σολομός με σάλτσα λεμονιού

Συνταγή

Σολομός με σάλτσα λεμονιού
Υλικά

4 φέτες σολομού, 250 γρ. περίπου η μία
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα λεμονιού
¾ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλο φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο  κρεμμυδάκι
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
6 κ.σ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον σολομό. Τον αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε στην εστία της κουζίνας ένα αντικολλητικό σκεύος που μπαίνει στο φούρνο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ροδίζουμε γρήγορα τον σολομό για 2 λεπτά από τη μια μεριά. Τον γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη μεριά και ροδίζουμε άλλα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε  γύρω στα 6 -7 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και  βγάζουμε προσεκτικά τον σολομό στην πιατέλα απ΄ όπου θα τον σερβίρουμε. Τον σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο (να μην ακουμπάει επάνω του).
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: πετάμε το τυχόν περισσευούμενο λίπος από το σκεύος που μαγειρέψαμε τον σολομό και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Ανάβουμε την εστία σε υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε επάνω το σκεύος και ρίχνουμε το κρασί, το κρεμμυδάκι και το δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι το κρασί να εξατμισθεί σχεδόν τελείως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρύο βούτυρο λίγο–λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τον σολομό και σερβίρουμε αμέσως.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος