Follow us

Σολομός: καθημερινός ή επίσημος

Σολομός: καθημερινός ή επίσημος

Είναι τρυφερός, έχει πολύ λίγα κόκαλα και ήπια, απαλή γεύση που συνδυάζεται εύκολα σχεδόν με τα πάντα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα όξινα και τα αλμυρά αρτύματα, το αλκοόλ και τα αρωματικά βότανα, όπως και στις σάλτσες με κρέμα γάλακτος και ακόμα όσες περιέχουν βούτυρο, ας πούμε μια ολαντέζ. Ο φρέσκος σολομός που φθάνει στην ελληνική αγορά και επομένως στα τραπέζια μας είναι κατά 95% ιχθυοτροφείου και η τιμή του είναι προσιτή –ο άγριος είναι σπάνιος και είδος πολυτελείας. Μαζί με ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι ή λαχανικά είναι μια νόστιμη, συμφέρουσα πρόταση, που μπορεί να σταθεί τόσο στο καθημερινό τραπέζι όσο και σε πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Είναι πολύ λιπαρό ψάρι, οπότε καλύτερα να γίνεται ποσέ ή στη σχάρα ή ακόμα και στο ταψί και να μένει μακριά από το τηγάνι. Τα μεσογειακά μας καλοκαιρινά λαχανικά –ντομάτες, πιπεριές, τα αρωματικά χόρτα -από το δεντρολίβανο και τον βασιλικό μέχρι τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι- και ακόμα το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, η κάπαρη και οι ελιές, το φρέσκο λεμόνι και ο χυμός πορτοκαλιού, όλα αυτά είναι ό, τι πρέπει για να δώσουμε ένταση και χρώμα στον ελαφρώς επίπεδο γευστικά σολομό, όπως και το προσεγμένο ψήσιμο, ίσα –ίσα να πάρει ροζ χρώμα και να χωρίσει το κόκαλο από τη σάρκα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;