banner
banner
banner

Σκορπίνα με αγκινάρες, μυρώνια, μάραθο και ροζ πιπέρι

Συνταγή

Σκορπίνα με αγκινάρες, μυρώνια, μάραθο και ροζ πιπέρι
υλικά για 4 άτομα

Συνταγή από το βιβλίο «Mε Κρασί και Ελληνικά», της Νίκης Μηταρέα


4 φιλέτα σκορπίνας (κρατάμε τα κόκκαλα)
8 αγκινάρες
12 μικρές πατάτες
2 καρότα κομμένα σε μέτριες ροδέλες
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
χυμός από 3 λεμόνια
1 κούπα ελαιόλαδο
½ ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνη
1 κλωνάρι θυμάρι
½ κ.γ. ροζ πιπέρι
1 κούπα λευκό κρασί

banner
Παρασκευή

Βράζουμε σε λίγο νερό τα κόκκαλα από τις σκορπίνες με ένα κρεμμύδι και ένα δαφνόφυλλο για 20 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε στη μισή ποσότητα ελαιόλαδου τις αγκινάρες που έχουμε κόψει σε τέσσερα κομμάτια, τις πατάτες, τα καρότα και το κρεμμυδάκι για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά. Ρίχνουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά και στρώνουμε επάνω τα φιλέτα σκορπίνας και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και, τέλος, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρώνια, το μάραθο και το χυμό λεμονιών. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι.


Σημέιωση: Παρότι οι αγκινάρες θεωρούνται από τις τροφές που δε «συμπεθεριάζουν» εύκολα με κρασί, ένα ξηρό Σαββατιανό μπορεί να τις αντέξει, αφού από τη φύση του έχει αρκετά γεμάτη γεύση, που ταιριάζει με λαχανικά. Από την ποικιλία αυτή παράγεται επίσης παραδοσιακά η ρετσίνα, αυτό το αποκλειστικά ελληνικό κρασί, με ρίζες στην αρχαιότητα, που θα ταίριαζε εξίσου εξαιρετικά με αυτό το πιάτο.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος