banner
banner
banner

Σκορδόψωμο με κρέμα από ελαιόλαδο και στοκαφίσι, (του Αριστοτέλη Μέγκουλα)

Συνταγή

Σκορδόψωμο με κρέμα από ελαιόλαδο και στοκαφίσι, (του Αριστοτέλη Μέγκουλα)
Υλικά

800 γρ. ξαλμυρισμένο στοκαφίσι (μπακαλιάρος ξερός, παστός)
250 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 πατάτα κομμένη σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Μαϊντανό
250 γρ. γάλα
Αλάτι ,πιπέρι
Καρύδια

banner
Εκτέλεση

Βάλτε σε φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,  αν είναι δυνατόν σε μια στρώση, το ψάρι, την πατάτα, τη μία σκελίδα σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, το γάλα και προσθέστε νερό αν χρειαστεί να σκεπάσει τα υλικά. Θα χρειαστεί την προσοχή σας για  περίπου είκοσι λεπτά από όταν πάρει βράση, ανάλογα την εστία και το σκεύος, για να μην κολλήσει και να ξαφρίσετε αν χρειαστεί. Μόλις μαλακώσει η πατάτα και το ψάρι, σουρώστε καλά, αφαιρέστε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, ξεψαχνίστε το ψάρι από τυχόν κόκκαλα και πέτσα. Βάλτε το ψάρι, το σκόρδο,  την πατάτα στον κάδο του moulti και  προσθέστε το λάδι σε μέτρια ροή και ταχύτητα, σαν να φτιάχνετε μαγιονέζα, δοκιμάστε και διορθώστε αν χρειαστεί σε αλάτι και πιπέρι. Διαλέξτε ένα ψωμί από προζύμι, κατά προτίμηση ολικής ή ζέα, κόψτε σε φέτες και φρυγανίστε σε τηγάνι, σχάρα ή γκρίλ. Μόλις είναι έτοιμο, τρίψτε από τη μία πλευρά διακριτικά λίγο σκόρδο (εκτός αν το αγαπάτε, οπότε δώστε όση ένταση προτιμάτε), αλείψτε όση ποσότητα κρέμας μπακαλιάρου χρειαστεί, γαρνίρετε με λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού και καρυδόψυχα .
σημ. Πρόκειται για μια πολύ φίνα και νόστιμη συνταγή που έφεραν οι Βενετσιάνοι στην Κέρκυρα, ιδανικό ορεκτικό και συνοδευτικό για κρασί,  που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος