banner
banner
banner

Σικελιάνικη μακαρονάδα με φρέσκιες σαρδέλες (Pasta con le sarde)

Συνταγή

Σικελιάνικη μακαρονάδα με φρέσκιες σαρδέλες (Pasta con le sarde)
Υλικά

10  σαρδέλες φρέσκες φιλεταρισμένες
10 αντσούγιες φιλέτο στο λάδι
1 ½ φλ. τσ. ψίχουλα άσπρου ψωμιού 
¾ φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
¾  φλ. τσ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
 4 κ.σ. μαύρες σταφίδες
4  κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σπόρους από μάραθο
500 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι, λαζανάκι, μπουκατίνι)

banner
Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τις αντσούγιες από το λάδι. Φιλετάρουμε τις φρέσκες σαρδέλες: πλένουμε τα ψάρια και κόβουμε το κεφάλι. Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω  από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενώνεται με το κεφάλι. Το σύρουμε πιέζοντας προς τα κάτω εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς. Αν δεν βγει εύκολα το κόκκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκαλο από τη σάρκα. Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα εντελώς και αφαιρούμε τα κόκκαλα που υπάρχουν στο πλάι.  Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις. Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.
Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ψίχουλα του ψωμιού χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα προσέχοντας να μην αρπάξουν. Καθαρίζουμε το τηγάνι από τυχόν υπολείμματα και καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα κουκουνάρια. Καθαρίζουμε ξανά το τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τις αντσούγιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε και τον πελτέ, καλά διαλυμένο, σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα φιλέτα της σαρδέλας, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τους σπόρους του μάραθου. Μαγειρεύουμε γύρω στα 6 -7 λεπτά σε δυνατή φωτιά κουνώντας το τηγάνι πού και πού (αν χρειαστεί περισσότερο υγρό προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ρίχνοντάς το στην άκρη του τηγανιού). 
Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στη σάλτσα αν είναι πολύ πηχτή και τη ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε με τα σωταρισμένα ψίχουλα του ψωμιού.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος