Follow us

Σφυρίδα στο φούρνο με ρύζι, αρωματικά και σταφίδες (του σεφ Αστέριου Κουστούδη)

Σφυρίδα στο φούρνο με ρύζι, αρωματικά και σταφίδες (του σεφ Αστέριου Κουστούδη)

Υλικά

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 σφυρίδα 1,5-2 κιλών

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα

4 πράσα

4-5 φύλλα δυόσμου

άνηθος, μαϊντανός, θυμάρι φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια ξερά

1 κλαράκι σέλινο

1 καρότο

2 δαφνόφυλλα

χυμό λεμονιού

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

½ ποτήρι λευκό κρασί

500 γρ. ρύζι νυχάκι

80 γρ. σταφίδες ξανθιές

100 ml ελαιόλαδο

πιπέρι μαύρο σε κόκκους

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια.

Πλένουμε το ψάρι μας και το φιλετάρουμε βγάζοντας τα κόκκαλα από την σάρκα του ψαριού.

Το βάζουμε στο ψυγείο.Κάνουμε ένα ζωμό με το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού τοποθετώντας τα σε κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτοντας το ξερό κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο.

Αφήνουμε να βράσει, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τους κόκκους μαύρου πιπεριού, θυμάρι και δαφνόφυλλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά.

Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.

Πλένουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι.

Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.

Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.

Βάζουμε σ’ ένα σκεύος το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πράσα και κρεμμυδάκια.

Τα σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας 8-10 λεπτά.

Προσέχουμε να μην καραμελώσουν, σβήνουμε με κρασί, περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε το ρύζι.

Αφήνουμε για ακόμα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε τον μετρημένο ζεστό ζωμό ψαριού (ένα μέρος ρύζι 2½ μέρη ζωμού).

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο και θυμάρι.

Μόλις πάρει βράση το αδειάζουμε σε μία γάστρα.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και στρώνουμε το ψάρι πάνω από το ρύζι.

Περιβρέχουμε με ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, βάζουμε το καπάκι της γάστρας και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-30 λεπτά.Αφού ψηθεί αφαιρούμε το ψάρι προσεκτικά και προσθέτουμε στο ρύζι τον δυόσμο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, ψιλοκομμένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο χυμό λεμόνι.

Ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα τοποθετώντας το ρύζι και από πάνω το ψάρι.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.