Υλικά
100 γρ. ελαιόλαδοΥλικά για 6-8 μερίδες
1 κόκορα (1 1/2 κιλό περίπου), κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
2 κούπες λευκό κρασί
2 κούπες (περίπου) ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κιλό σέλινο (κοτσάνια χοντρά, χωρίς φύλλα), κομμένο σε κομμάτια 5 εκ. περίπου
3 κρόκους
1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
χυμό δύο λεμονιών (περίπου 6 κουτ. σούπας)
3 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη και χοντροκομμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο μέσα σε κατσαρόλα. Βάζω τα κομμάτια του κόκορα και σοτάρω για 5 - 6 λεπτά (περίπου), μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζω να σοτάρω για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί για 2 λεπτά.Ρίχνω τον ζωμό, αλάτι - πιπέρι και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά (περίπου), μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτω το σέλινο και συνεχίζω το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη. Ρίχνω και λίγο ζωμό ακόμη, αν χρειάζεται.Βάζω σε μπολ τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύω συνεχώς με αβγοδάρτη, προσθέτοντας με κουτάλα ζουμί από το φαγητό. Αδειάζω όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, πασπαλίζω με την κάπαρη, τον μαϊντανό και αναταράσσω το σκεύος, για να ανακατευτούν. Αφήνω το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Η δυνατή θερμοκρασία για ώρα «κόβει» το αβγολέμονο.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.