banner
banner
banner

Σαρδέλες, νοστιμιά που κάνει καλό

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Σαρδέλες, νοστιμιά που κάνει καλό

Είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν υπάρχει αρπακτικό ψάρι που να μην την κυνηγάει. Ακόμα και φυτοφάγα ψάρια, όπως η σάλπες και τα μιτάκια, πιάνονται, αν δολώσεις με σαρδέλα! Η μεγάλη διατροφική της αξία, (που προφανώς υποψιάζονται τα ψάρια…) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το μικρό της μέγεθος: πάρα πολλά ω-3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν από τις φλεγμονές (ας πούμε αρθρίτιδα και άσθμα), μας κάνουν… πιο έξυπνους, αφού τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και διατηρούν σε καλή κατάσταση το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιέχει, επίσης, σε μεγάλες ποσότητες  ασβέστιο και φωσφόρο. Επειδή αφθονεί στις θάλασσές μας, μπορούμε εύκολα να την απολαύσουμε φρέσκια και σε χαμηλή τιμή, ιδιαιτέρως αυτήν την εποχή και μέχρι το φθινόπωρο. Επειδή η σαρδέλα είναι ένα λιπαρό ψάρι, αν έχει και το κατάλληλο μέγεθος γίνεται πολύ ωραία στη σχάρα, ιδιαίτερα αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε θράκα με κάρβουνα. Πηγαίνουν πολύ ωραία με διάφορα φρέσκα αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο), μπαχαρικά όπως το μπούκοβο και το κύμινο, ενώ καθόλου δεν τις χαλάει το ξύσμα λεμονιού και του πορτοκαλιού.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος