Υλικά
υλικά
800 γρ. σαρδέλες πολύ φρέσκιες
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 1/2 φλ.τσ. ξίδι εκλεκτό
5 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1/2 κ.γ. σπόροι κύμινου
1 κ.γ. πιμεντόν* ή πάπρικα
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
αλάτι, αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες αφαιρώντας κεφάλι, εντόσθια και κεντρικό κόκαλο (τις φιλετάρουμε).
Τις πλένουμε προσεκτικά και τις βάζουμε για 30' σε άλμη (4 φλ.
νερό με 1/4 φλ.
αλάτι).
Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, αλευρώνουμε πολύ ελαφρά τα ψάρια και τα τηγανίζουμε για 1' από κάθε πλευρά, σε δυνατή φωτιά.
Τα τοποθετούμε σε σειρές σε βαθύ, πήλινο ή γυάλινο σκεύος με καπάκι.Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για 2'.
Προσθέτουμε το σκόρδο, σε φετάκια, τη δάφνη, την πιπερίτσα, το κόλιαντρο, το πιπέρι και το κύμινο.
Μόλις αρχίσουν να μυρίζουν (προσοχή στο σκόρδο, να μην μαυρίσει) προσθέτουμε το πιμεντόν (ή την πάπρικα) και τη ρίγανη, αφήνουμε 1/2 λεπτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το κρασί και το ξύδι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει η μαρινάδα, μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό.
Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τη μαρινάδα χλιαρή επάνω στις σαρδέλες.
Τις αφήνουμε να μαριναριστούν 4-5 ώρες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν πρόκειται να τις σερβίρουμε αμέσως.
Διαφορετικά, τις βάζουμε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται μέχρι 1 εβδομάδα.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου γιά 15΄ τουλάχιστον, όσες πρόκειται να σερβίρουμε. Είναι από τα πιο γνωστά ορεκτικά της Ισπανικής κουζίνας.