banner
banner
banner

Σαρδέλες γεμιστές τυλιχτές σε αμπελόφυλλα

κεν κεν Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023

Υλικά
Υλικά

1 κ. μεγάλες σαρδέλες
250 γρ. αμπελόφυλλα
6 -8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ψιλοκομμένη κάπαρη
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
½ φλ. τσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ξύσμα ενός λεμονιού
10 φρυγανιές τριμμένες στη μουλινέτα.
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Άσπρη κλωστή

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε το κόκκαλο και το κεφάλι και τις ανοίγουμε στα δύο (να μείνουν ενωμένες στη μεριά της ράχης. Αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι μισή ώρα. Ζεματίζουμε τα (φρέσκα) αμπελόφυλλα σε βραστό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Πλένουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια την ντομάτα. Σε μεγάλο μπολ ενώνουμε την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, την κάπαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη φρυγανιά. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ο C. Από κάτω βάζουμε ένα αντικολλητικό ταψί με νερό. Ντύνουμε τη σχάρα φούρνου με αλουμινόχαρτο και το λαδώνουμε. Γεμίζουμε κάθε σαρδέλα με το μείγμα φρυγανιά –ντομάτα –σκόρδο -κάπαρη, την κλείνουμε να πάρει το αρχικό της σχήμα, την τυλίγουμε σε ένα -δύο αμπελόφυλλα (ανάλογα) και την δένουμε με κλωστή. Βάζουμε τις σαρδέλλες δίπλα –δίπλα επάνω στη σχάρα, στο λαδωμένο αλουμινόχαρτο και  φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 20  λεπτά. Σερβίρουμε με ούζο ή τσίπουρο.


Α.Τ.



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος