Υλικά
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
100 γρ. ξίδι
100 γρ. τυρί πεκορίνο
100 γρ. τριμμένο ξερό ψωμί
5 αβγά
1-2 κ. σ. αλεύρι
2 κ. σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τις σαρδέλες και τις ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να τις αποκόψουμε από την ουρά τους.
Τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα, τις σκεπάζουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για 2 ώρες.
Αναμειγνύουμε το πεκορίνο με το πιπέρι σε ένα μπολ μαζί με το τριμμένο ψωμί, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα 3 από τα αβγά, χτυπημένα ελαφρά με αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε το μείγμα και γεμίζουμε με αυτό τις σαρδέλες, κλείνοντας τες πάλι με τα χέρια μας και ρολάροντας τες για να σφραγιστούν.
Χτυπάμε τα άλλα 2 αβγά και βουτάμε μέσα τις σαρδέλες, που μόλις γεμίσαμε.
Τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε για λίγο μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σημ. Σε μια άλλη εκδοχή της συνταγής, από το Παλέρμο, στη γέμιση προστίθενται και 60 γρ.
σταφίδες, μουλιασμένες για λίγο στο νερό και αντί να τηγανιστούν οι σαρδέλες ψήνονται για 30 λεπτά σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, με λεμόνι, φύλλο δάφνης και λίγο ελαιόλαδο, όχι πια αλευρωμένες και με αβγό, αλλά τυλιγμένες με τριμμένο ψωμί, όπως ταιριάζει στις ψητές σαρδέλες.
Θ.Τ.