Σαρδέλες

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Για φέρτε αυτήν την εικόνα στο νου: σαρδέλες να ψήνονται στα κάρβουνα, να ραφινάρεται η λιπαρότητά τους, να τις βγάζεις από τη φωτιά ζουμερές και να τρελαίνεσαι τρώγοντάς τις συνειδητοποιώντας το μαγνητισμό που ασκεί η νοστιμιά τους πάνω μας.

Σαρδέλες

Και δεν είμαστε οι μόνοι… Οι Τούρκοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Ισπανοί λατρεύουν τις σαρδέλες. Είναι φουλ στο Ω3 αλλά και στο umami, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Περιέχουν 280 μονάδες (mg) γλουταμινικού αμινοξέος ανά 100 γραμμάρια, πολύ υψηλό ποσοστό umami δηλαδή, περιέχουν όμως και 193 μονάδες inosinate, μιας άλλης ουσίας που δίνει επίσης umami. Η συνύπαρξη, τώρα, αυτών των δύο ουσιών μεγεθύνει απίστευτα τη νοστιμάδα της σαρδέλας, η οποία είναι, παρά την ταπεινότητα του image της, ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια στον κόσμο. Δ.Αντ.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος