Υλικά
υλικά
12-14 μεγάλες σαρδέλες
4 σκ.σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή ματζουράνα
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας μαζί και τα εντόσθια.
Τις ανοίγουμε με κοφτερό μαχαίρι κρατώντας τις ενωμένες στην πλάτη και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο, που βγαίνει εύκολα.
Τις ξαναπλένουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με 3 κ.σ ελαιόλαδο και φτιάχνουμε μία σφιχτή "πάστα", προσθέτοντας, αν χρειάζεται ελαιόλαδο ή φρυγανιά.
Γεμίζουμε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με λίγο μείγμα και την κλείνουμε.
Λαδώνουμε τις σαρδέλες ελαφρά και τις ψήνουμε σε καυτό τηγάνι-γριλιέρα ή σε σχάρα, στα κάρβουνα.