banner
banner
banner

Σαμόζας με σάλτσα ραΐτα μέντας

Συνταγή

Σαμόζας με σάλτσα ραΐτα μέντας
Υλικά

Για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. νερό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κυβάκια βρασμένα σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένα
3 κ.σ. αρακά ζεματισμένο και στραγγισμένο
¾ φλ. καρότο σε κύβους βρασμένους σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένους
½ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
½ κ.γ. μαραθόσπορο
1 κ.σ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά χωρίς σπόρους και μεμβράνες, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. κουρκουμάς
1 κ.γ. κάρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 ml στραγγιστό γιαούρτι
1 φούχτα φρέσκια μέντα πλυμένη στεγνωμένη και ψιλοκομμένη
1 κ.γ κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. σιναπόσπορο τριμμένο
Χυμό από 1 λάιμ
1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα λευκό πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού: καβουρδίζουμε τα μπαχαρικά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι χτυπημένο να αφρατέψει, τα μπαχαρικά και τη μέντα. Αλατοπιπερώνουμε και αν μας φαίνεται πολύ πυκνή η σάλτσα αραιώνουμε με λίγο νερό. Σκεπάζουμε  με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα το  μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, ελαστική ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τον κόλιανδρο, τον μαραθόσπορο, το κάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ, την καυτερή πιπεριά και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε τις σαμόζας: παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμη σαν καρύδι, το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1 χιλ. και διαμέτρου 10 εκ.. Βάζουμε στη μέση 1 κ.σ. γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο σε πακέτο ή μισοφέγγαρο ή τρίγωνο.
Γεμίζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με 8-9 εκ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε  λίγες-λίγες τις σαμόσας, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα, αλλά να γίνει τραγανό. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα.

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος