banner
banner

Σάλτσα Romesco (Ρομέσκο)

Συνταγή

Σάλτσα Romesco (Ρομέσκο)
Υλικά


250 γρ. ντομάτες 
2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί με πάχος 1 εκ. χωρίς την κόρα
5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
½ φλ. αμύγδαλα λευκά (χωρίς τη φλούδα) ή φουντούκια
2 μέτριες κόκκινες γλυκές πιπεριές
¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.γ. ξύδι από σέρι ή μηλόξυδο
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 γερή πρέζα αλάτι

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια σχάρα και ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να "αρπάξει" η φλούδα τους. Τις ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη φλούδα, τις μεμβράνες και τους σπόρους και αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και τακτοποιούμε στη μια μεριά τις ντομάτες και στην άλλη τα σκόρδα. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και πιέζουμε τη φλούδα των σκόρδων να πάρουμε τη σάρκα ,που την κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κρατάμε ξεχωριστά. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνέχεια να μην καούν μέχρι να γίνουν τραγανά και τα κρατάμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι καβουρδίζουμε το ψωμί μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Βάζουμε σε γουδί το ψωμί, τα αμύγδαλα, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το πιπέρι καγιέν και δουλεύουμε με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι δουλεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι καγιέν, μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Ταιριάζει με ψητό κρέας, βραστά και ψητά λαχανικά, κοντά ζυμαρικά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλειμμα στο ψωμί.  Αν η διαδικασία του γουδιού μας φαίνεται πολύ βαρετή, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά στο μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν και προσθέτουμε μετά λίγο λίγο το ελαιόλαδο και το ξύδι όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε τη romesco πιο λεία ή να την αφήσουμε με πιο χοντρή υφή. 
(σημ. σάλτσα από την κουζίνα της Καταλονίας).

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος