Follow us

Σάλτσα all'amatriciana (αματριτσιάνα)

Σάλτσα all'amatriciana (αματριτσιάνα)

Υλικά

Υλικά

1 κ. ντομάτες

200 γρ. γκουαντσάλε (guanciale) ή μπέικον (όχι καπνιστό)

¾ φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο

¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

½  φλ. πεκορίνο πικάντικο τριμμένο

500 γρ. σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό 

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλ.

από το νερό τους.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή και τις ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό για 10 δευτερόλεπτα.

Τις μεταφέρουμε σε παγωμένο νερό, τις αφήνουμε για 1 λεπτό και αφαιρούμε τη φλούδα.

Τις χοντροκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (όχι να κάψει) σε μεγάλο βαθύ πλακερό (πολύ χαμηλή, πλατιά κατσαρόλα σαν τηγάνι).

Προσθέτουμε το γκουαντσάλε ή το μπέικον και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το αλλαντικό τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε το μπούκοβο, ανακατεύουμε 1 -2 φορές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε ζωηρά για 2-3 λεπτά.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και πιέζοντας με την κουτάλα να σπάσουν οι ντομάτες και να σωθούν τα υγρά, γύρω στη μισή ώρα.

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο πλακερό και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα.

Προσθέτουμε ½ φλ.

από το νερό που έχουμε κρατήσει και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε κι αν είναι πολύ στεγνή η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.A.T.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.