Υλικά
250 γρ. πράσινα σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα και κομμάτια 5 εκ. Υλικά
2 μέτρια πορτοκάλια
1 μέτριες ντομάτες
Τρυφερά φύλλα από μαρούλι για σερβίρισμα
Για τη vinaigrette πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού και τον χυμό από το καθάρισμα
3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι από ρύζι ή μηλόξυδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τα σπαράγγια σε βραστό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν μόλις τρυφερά.
Τα σουρώνουμε τα περνάμε από κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι.
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα χωρίζουμε σε φέτες και βγάζουμε τη μεμβράνη που τις περιβάλλει και τυχόν σπόρους επάνω από μπολ, για να μαζέψουμε το χυμό που πέφτει.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες, και τις κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος σε 6-8 κάθετες φέτες.
Πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
Ανακατεύουμε στο σέικερ το ελαιόλαδο, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό του.
Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, βάζουμε σε μπολ τα υλικά της σαλάτας τα περιχύνουμε με τη vinaigrette πορτοκαλιού και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βάζουμε σε σαλατιέρα τα φύλλα του μαρουλιού και μεταφέρουμε επάνω τη σαλάτα με τη vinaigrette.
Σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.