Υλικά
4 μικρά τρυφερά κολοκυθάκιαΥλικά
1κόκκινο μεγάλο κρεμμύδι
1 μαραθόριζα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
300 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. φρέσκο βασιλικό
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
¾ φλ. φουντούκια
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
2 φλ. ντοματάκια cherry ή ντομάτες ή πομοντόρια
Φρέσκος βασιλικός επιπλέον (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα σπαγγέτι στα τρία και τα βράζουμε al dente.
Τα σουρώνουμε, τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και 1` κ.σ χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε στην άκρη.Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς καμία λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε τα φουντούκια ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν.
Τα αφήνουμε στην άκρη.Πλένουμε τα λαχανικά και τα καθαρίζουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές κάθετες φέτες.
Κόβουμε τις πιπεριές στα δύο και μετά σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα ανάλογα με το μέγεθός τους σε οριζόντιες φέτες και μετά σε πολύ λεπτές λωρίδες (julien).
Αφαιρούμε από τη μαραθόριζα το σκληρό κεντρικό τμήμα και την κόβουμε σε πολύ –πολύ λεπτές φέτες.
Κόβουμε το σκόρδο πολύ ψιλό.
Κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο (τα πομοντόρια στα τέσσερα, τις ντομάτες, ξεσποριασμένες**, σε κύβους).Φτιάχνουμε το πέστο: βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το βασιλικό, την παρμεζάνα και τα φουντούκια.
Σκεπάζουμε και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χοντροκομμένο μείγμα.
Ρίχνουμε σιγά –σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι δουλεύοντας συνέχεια.
Σταματάμε, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, ρίχνουμε πιπέρι.Σε βαθουλή πιατέλα, ανακατεύουμε τα σπαγγέτι με τα λαχανικά (εκτός από τις ντομάτες).
Περιχύνουμε με το πέστο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κι αν θέλουμε επιπλέον βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.