Υλικά
1 συσκευασία καπνιστό χέλι Υλικά
2 μήλα Granny Smith
1 μεγάλη ρίζα φινόκιο ή δύο μικρές
300 γρ. ρόκα
Για το dressing μήλου
100 ml verjuice*
½ μήλο Granny Smith τριμμένο
το λευκό μέρος από ένα πράσινο κρεμμυδάκι τριμμένο
50 ml ελαιόλαδο με απαλή γεύση
2 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους
1 κ.σ. σόγια σος
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το dressing:Βάζουμε σε κατσαρολάκι το κρεμμυδάκι με ένα δάχτυλο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθεί όλο το νερό.
Βάζουμε το verjuice και το τριμμένο μήλο σε μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και καρυκεύουμε με τη σόγια σος, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.Φτιάχνουμε τη σαλάτα: Βγάζουμε το χέλι από τη συσκευασία του και το κόβουμε σε διαγώνιες λωρίδες.
Πλένουμε το φινόκιο, βγάζουμε τα σκληρά φύλλα και τον κεντρικό σκληρό πυρήνα, κρατάμε τις κορφές και τις ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και ραντίζουμε με λεμόνι να μην μαυρίσει.
Καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα ραντίζουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τη ρόκα.
Την κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα και ανακατεύουμε.
Αραδιάζουμε στην επιφάνεια το χέλι και περιχύνουμε με το dressing.
Στολίζουμε με τις κορφούλες του φινόκιο και σερβίρουμε αμέσως.
*Verjuce είναι ο χυμός από τα άγουρα σταφύλια και έχει πολύ λεπτή γεύση.
Αν δεν βρούμε, τον αντικαθιστούμε με ίση ποσότητα άγλυκου χυμού μήλου και μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.
Α.Τ.