Υλικά
500 γρ. γαρίδες με το κέλυφος Υλικά
2 ροζ γκρέιπφρουτ
2 ώριμα αβοκάντο
1 μέτριο αγγούρι
Για τη βινεγκρέτ
150 ml ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
3 κ.σ. ριζόξυδο
3 κ.σ. χυμός από γκρέιπφρουτ
1 κ.σ. μέλι
Από 1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα γκρέιπφρουτ πάνω από λεκάνη για να μαζέψουμε τον χυμό τους.
Αφαιρούμε την παχιά λευκή φλούδα και τις μεμβράνες, κόβουμε κάθε φέτα στα δύο και βάζουμε το γκρέιπφρουτ σε σαλατιέρα.
Στραγγίζουμε τον χυμό του γκρέπφρουτ σε σουρωτήρι και κρατάμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.
Μεταφέρουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα αρωματικά βότανα) για τη βινεγκρέτ σε ένα βαζάκι και κουνάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά το γούστο μας (ξύδι, μέλι, γκρέιπφρουτ, αλάτι).
Προσθέτουμε τα μισά βότανα και κουνάμε πάλι καλά.
Αφήνουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε σε 500 ml καλά αλατισμένο νερό με 1 φλούδα λεμόνι για 2 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι ντυμένο με τουλουπάνι και κρατάμε τον ζωμό (μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά για να φτιάξουμε ζυμαρικά ή πιλάφι).
Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε μισοφέγγαρα και το αλείφουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσει.
Πλένουμε το αγγούρι και το καθαρίζουμε ραβδωτά.
Το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους αν έχει.
Το κόβουμε σε μισοφέγγαρα.
Μεταφέρουμε τις γαρίδες, το αβοκάντο και το αγγούρι στη σαλατιέρα με το γκρέιπ φρουτ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα βότανα.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μισή ώρα πριν σερβίρουμε.
A.T.