Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1/2 κιλό φακές χοντρές
1/2 κιλό καλαμαράκια
1/2 κιλό κυδώνια (όστρακα)
1 κρεμμύδι ξερό, ολόκληρο
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
3 φύλλα δάφνης
2 κλαδάκια φρέσκο θρούμπι (από γλάστρα), ψιλοκομμένο
15 ελιές Καλαμών (χωρίς τα κουκούτσια)
100 γρ. κάππαρη
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. του καφέ λευκό ξίδι
1/2 φλιτζ. του καφέ λευκό κρασί
1/2 φλιτζ. του καφέ ούζο
1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Παρασκευή
Βράζουμε τις φακές με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη (τα οποία, στο τέλος, αφαιρούμε) και τις σουρώνουμε.
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα αχνίζουμε σε κατσαρόλα, με το κρασί, το ούζο και λίγο μαϊντανό, μέχρι να ανοίξουν ελάχιστα.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα ανοίγουμε τελείως με ένα μαχαίρι.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τα στεγνώνουμε πολύ καλά και τα αλατίζουμε.
Σοτάρουμε σε λίγο καυτό ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαγειρευτούν, χωρίς να στεγνώσουν.
Τα βγάζουμε από το λάδι.
Όταν όλα τα ζεστά υλικά φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, βάζουμε σε μπολ τις φακές, τις ελιές, την κάππαρη, το θρούμπι, το υπόλοιπο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τα καλαμαράκια και τα κυδώνια με το κέλυφος και ανακατεύουμε καλά (αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι).
Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
Στολίζουμε με κλαδάκια θρούμπι και λίγες ολόκληρες ελιές.
Φακές: Οι ταπεινότατες βρέθηκαν από τα αλώνια στα σαλόνια και κάνουν παρέα με φουαγκρά, πάπιες, ευγενή αλλαντικά και θαλασσινά.
Κανείς δεν το φανταζόταν ότι n φράση «αντί πινακίου φακής» μπορεί να πάρει τόση γαστρονομική αξία μια μέρα.
Chaρeau!