Υλικά
1 κατεψυγμένο ή φρέσκο αστακό 1 κιλό (ή 2 αστακούς ίσου βάρους) Υλικά
Για το βράσιμο των αστακών:
2 ξερά φύλλα δάφνης
1 καρότο σε φέτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
Για τη salsa μάνγκο:
1 μεγάλο ώριμο μάνγκο (τα 2/3 της σάρκας του)
4 φρέσκα φύλλα μέντας πολύ ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κράνμπερις
2 κ.σ. dry sherry (ξηρό σέρι) ή ξηρό λευκό κρασί (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
Χυμός από 1 λάιμ
Για το dressing μάνγκο:
το 1/3 της σάρκας του μάνγκο που έμεινε από τη salsa
Χυμός από 1 λάιμ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα:
300 γρ. baby σπανάκι
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
1 κ.γ. μουστάρδα τύπου Dijon
1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Bράζουμε 2 lt νερό μαζί με τη δάφνη, τα καρότα, τα κρεμμύδια καi 2 κ.σ κοφτές αλάτι για μισή ώρα.
Ρίχνουμε τον/τους αστακούς (ξεπαγωμένους με φυσικό τρόπο, αν είναι κατεψυγμένοι) και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά.
Τους βγάζουμε και τους βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Κόβουμε το κεφάλι και το βάζουμε στην άκρη για άλλη χρήση*.
Κόβουμε την ουρά και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τις δαγκάνες, τις σπάμε και βγάζουμε τη σάρκα.
Κόβουμε το κέλυφος καθέτως, κατά μήκος της κοιλιάς και βγάζουμε ολόκληρη τη σάρκα του σώματος.
Την κόβουμε σε φέτες σχεδόν χοντρές (λίγο παραπάνω από 1/2 εκ.) και τις βάζουμε σε πιατέλα σκεπασμένες με διαφανή μεμβράνη.
Φτιάχνουμε τη salsa με μάνγκο: καθαρίζουμε το μάνγκο και βγάζουμε το κουκούτσι.
Κόβουμε τα δύο τρίτα της σάρκας σε μικρούς κύβους και κρατάμε την υπόλοιπη για το dresssing.
Bάζουμε το μάνγκο σε μπολ μαζί με τα κράνμπερις, περιχύνουμε με το χυμό λάιμ και το ξηρό σέρι (ή το κρασί), ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε το dressing με μάνγκο: βάζουμε τη σάρκα του μάνγκο που έχουμε κρατήσει μαζί με το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, μια πρέζα αλάτι και το πιπέρι στη μουλινέτα και δουλεύουμε περίπου 2 λεπτά να γίνει σαν κρέμα (αν το dressing είναι πολύ πυκνό, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και δουλεύουμε λίγο ακόμα).
Το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
Φτιάχνουμε τη σαλάτα: καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι ή τα αντίδια.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε φέτες και ραντίζουμε με λεμόνι να μην μαυρίσει.
Βάζουμε τα λαχανικά και το αβοκάντο σε στρώσεις σε γυάλινη διαφανή σαλατιέρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο το dressing μάνγκο και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Tακτοποιoύμε τις φέτες του αστακού και τη σάρκα από τις δαγκάνες, αν υπάρχει, επάνω στη σαλάτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη salsa μάνγκο –κράνμπερις, προσθέτουμε τα φύλλα της μέντας και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη σαλάτα.
Γαρνίρουμε με λίγα φρέσκα κλωναράκια αντίδια (αν έχουμε χρησιμοποιήσει) ή λίγα φυλλαράκια φρέσκιας μέντας.
σημ.
βεβαίως, η ίδια σαλάτα γίνεται και με γαρίδες ή καραβίδες.
Α.Τ.