Follow us

Σαγανάκι θαλασσινών

Σαγανάκι θαλασσινών

Υλικά

Υλικά

500 γρ. ψίχα από μύδια και διάφορα άλλα θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες)

2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

60 ml ελαιόλαδο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 κ. σ. βασιλικό ή μάραθο ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες στον τρίφτη

120 γρ. φέτα ή κασέρι (προαιρετικά)

60 ml κρασί

240 ml ζεστό νερό 

ρίγανη

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα όστρακα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα βουρτσίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα γενάκια από τα μύδια.

Βάζουμε στο σαγανάκι τα μύδια και τα υπόλοιπα όστρακα, τα περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε καλά το σαγανάκι με ένα καπάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το σαγανάκι και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν.

Αν θέλουμε να καθαρίσουμε τα όστρακα, κρατάμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος τους.

Αδειάζουμε το σαγανάκι, το σκουπίζουμε και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα θαλασσινά και το τυρί.

Ανακατεύουμε καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Τότε προσθέτουμε τα θαλασσινά και το τυρί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να δέσουν με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν τα μύδια.

Αποσύρουμε το σαγανάκι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ.

1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα όστρακα, τα ξεπαγώνουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ, με 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό και τα αφήνουμε 10 λεπτά για να καθαριστούν πριν τα μαγειρέψουμε.


2.

Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες τις σοτάρουμε στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.


3. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με το κέλυφος τους, αντί για νερό τα αχνίζουμε με κρασί.



Θ.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.