banner
banner
banner

Σαγανάκι γραβιέρας Κρήτης με ρατατούιγ λαχανικών ακρωκόλιο (προσούτο) Ευρυτανίας και πέστο κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς (του σεφ Σάκη Κάλφα)

Συνταγή

Σαγανάκι γραβιέρας Κρήτης με ρατατούιγ λαχανικών ακρωκόλιο (προσούτο) Ευρυτανίας και πέστο κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς (του σεφ Σάκη Κάλφα)
Υλικά

600 γρ. γραβιέρα Κρήτης
200 γρ. μανιτάρια 
200 γρ. κολοκυθάκια
200 γρ. πράσο
200 γρ. μελιτζάνα
200 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια 
Για το πέστο κόκκινης πιπεριάς
200 γρ. πιπεριές κόκκινες γλυκιές ψημένες και καθαρισμένες
100 γρ. παρμεζάνα
60  ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. κάσιους ανάλατα
60 γρ. καρύδια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το πέστο: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την παρμεζάνα στο μπλέντερ και χτυπάμε γρήγορα, μέχρι να γίνουν μια πάστα. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το πέστο στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους και τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και την αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά για 7 -8 λεπτά. Παράλληλα, σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε γρήγορα τη γραβιέρα σε δυνατή φωτιά, τη μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C να ψηθεί για 4 -5 λεπτά.
Για να σερβίρουμε, βάζουμε το ρατατούιγ στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω τη γραβιέρα και συνοδεύουμε με το ακροκώλιο (προσούτο) σε λεπτές φέτες και το πέστο της γλυκιάς πιπεριάς σε ξεχωριστό σκεύος.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος