Μερικά από τα τα πιο διάσημα πιάτα στον κόσμο έχουν για βάση τους το ρύζι: η παέγια, το ινδικό μπιριάνι, τα δικά μας γεμιστά, το γκουρμέ ριζότο. Σαν βασική τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους έχει εμπνεύσει μια ατελείωτη σειρά από πιάτα, ενώ η ευκολία που μαγειρεύεται και συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα άλλα τρόφιμα το βάζει στις κουζίνες κάθε νοικοκυριού οποιασδήποτε χώρας.
Λευκό, καστανό (αγυάλιστο), κόκκινο ή μαύρο (το άγριο καναδέζικο ρύζι), το αρωματικό μπασμάτι ή το επίσης αρωματικό ρύζι Jasmin (γιασεμί), δίνει πιάτα που είτε δεν χρειάζονται τίποτα άλλο εκτός από λίγο αλάτι για να τα απολαύσουμε, μέχρι πιάτα πραγματικές υπερπαραγωγές, που παίρνουν ώρες να ετοιμασθούν -ας πούμε το ινδικό μπιριάνι, το περσικό ρύζι με τη χρυσαφένια κρούστα. Εδώ, προτείνουμε κάποια γνωστά πιάτα όπως η παέγια, αλλά και άλλα πιο απλά, που η νοστιμιά τους ίσως τα βάλει στην ατζέντα του καθημερινού τραπεζιού.