Υλικά
1 φλ. ρύζι καρολίνα ή Arborio Υλικά
300 γρ. μπέικον καπνιστό χοντροκομμένο
1 lt ζωμός κοτόπουλου ή καυτό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. γεμάτη φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο μήλο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
¾ φλ. λευκό ξηρό κρασί
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε κατσαρόλα τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φασκόμηλο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2 περίπου λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αλειφτεί καλά με το λάδι.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε τον ζωμό, αλατίζουμε προσεκτικά, περιμένουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε περίπου 20 λεπτά.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτουμε το μήλο και το μισό από το μπέικον.
Αποσύρουμε από τη φωτιά (δεν πρέπει να είναι στεγνό αλλά να έχει μείνει λίγο υγρό), ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το υπόλοιπο μπέικον και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.